Επικαιρότητα


18 December, 2019 - 17:16
Συμπληρωματικός πίνακας περιοχών εφαρμογής προγράμματος δακοκτονίας κατά το ελαιοκομικό έτος 2018-2019.

23 September, 2019 - 14:36

Μέτρα για την ανακούφιση της Σύμης, η οποία υποδέχεται μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από ό,τι μπορεί να αντέξει, δρομολογεί η κυβέρνηση, με προτεραιότητες την αντιμετώπιση ελλείψεων σε προσωπικό και τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα.

Κατόπιν επικοινωνιών του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου με τον δήμαρχο του νησιού Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη, δρομολογείται αποστολή ιατρικού προσωπικού ή δύο στρατιωτικών ιατρών, με την συνδρομή του υπουργείου Άμυνας.

Ζητήθηκε επίσης από τον Δήμο να στείλει αίτημα για την παροχή έκτακτου προσωπικού. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω συζητήσεις ώστε να εξεταστεί η κάλυψη των κενών με εποχικούς υπαλλήλους.

Αποσυμφόρηση του νησιού

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Σύμη δεν έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους από 100 πρόσφυγες και μετανάστες ανά πάσα στιγμή, αποφασίστηκε η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.

Είτε σήμερα είτε αύριο το πρωί θα μεταφερθούν στα ηπειρωτικά 100 άτομα. Ακόμα 100 θα μεταφερθούν την Τετάρτη και άλλοι 100 την Παρασκευή.

Τραγική η κατάσταση στο νησί

Ο δήμαρχος του νησιού κατήγγειλε ότι πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες είναι «πεταμένοι» στο δρόμο και δεν ενδιαφέρεται κανείς. Ο δήμαρχος Ελευθέριος  Παπακαλοδούκας μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως το αστυνομικό τμήμα έχει μετατραπεί σε άτυπο hot spot και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση. «Απαιτούμε άμεσα να βρεθεί λύση για αυτά τα παιδιά που είναι πεταμένα στο κέντρο του δρόμου» τόνισε σημειώνονταν επιπλέον ότι οι μετανάστες δεν έχουν ούτε γιατρό, αλλά ούτε καν φαγητό».

 

 


23 September, 2019 - 14:34

Προσγειώθηκε ανώμαλα και με δική του ευθύνη. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δεν έκαναν την εμφάνισή του στο ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός που παρουσίαση δύναμη, συγκέντρωση και εφαρμογή στο πλάνο του Δώνη του πήρε την ισοπαλία και φυσικά τις εντυπώσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


23 September, 2019 - 14:29

Είναι το αποτέλεσμα του «ελέγχω τα πάντα, ακόμη και την τηλεοπτική μετάδοση».

Υπήρχε ποτέ περίπτωση το PAOK TV που έκανε την μετάδοση του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης να δείξει εισβολή οπαδών του ΠΑΟΚ στο γήπεδο;

Διαβάστε περισσότερα εδώ


23 September, 2019 - 14:29

Ασύλληπτη οικογενειακή τραγωδία συνέβη στην Ιταλία, με ένα κυνηγό να πυροβολεί και να σκοτώνει τον ίδιο του τον πατέρα καθώς τον πέρασε για… αγριογούρουνο.

Πατέρας και γιος είχαν πάει για κυνήγι σε περιοχή με πυκνή βλάστηση κοντά στην πόλη Σαλέρνο. Ο 55χρονος πατέρας κινούνταν ανάμεσα σε θάμνους, όντας καλλυμένος από φύλλα, στην προσπάθειά του να κυνηγήσει αγριογούρουνα δίχως αυτά να τον αντιληφθούν.

Ο 34χρονος γιος όμως, όταν είδε κίνηση στους θάμνους, μπερδεύτηκε και νόμισε ότι επρόκειτο για αγριογούρουνο με αποτέλεσμα να τον πυροβολίσει και να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ο άτυχος 55χρονος υπέκυψε σχεδόν αμέσως στα τραύματά του, αφού αυτά βρίσκονταν βαθιά στην κοιλιακή χώρα. Ο 34χρονος αντιλήφθηκε αμέσως το μοιραίο σφάλμα του και ειδοποίησε τις πρώτες βοήθειες, ωστόσο δεν μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο για να κρατήσει τον πατέρα του στη ζωή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άντρες κυνηγούσαν σε ένα εθνικό πάρκο, όπου το κυνήγι δεν επιτρέπεται. Η ιταλική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του 34χρονου όπως και στην κατάσχεση των όπλων.


23 September, 2019 - 14:14

It is widely known that Mr. Tsipras, his party, and the Left in general did not have experience in governance.

It was limited to local government but that was obviously not enough to offer comprehensive knowledge and understanding of the complexity of the job.

The only notable contact with true management of the problems of the country was fleeting with the Tzannetakis government in 1989 which continued as an ecumenical government under Xenophon Zolotas in the beginning of 1990.

That government which lasted only a few months offered little as it was formed in conditions of polarisation and division.

By some accounts participation in the government under those conditions aggravated rather than calmed the conspiratorial theories that left-wing parties traditionally embraced regarding the governance of the country.

In the case of Mr. Tsipras’ government which came to power in 2015 in the midst of a great economic crisis things were worse because the particular left-wing factions had been built on myths and had simplistic approaches to problems.

Most in Mr. Tsipras’ inner circle thought things were simple. Power alone sufficed and the emergence of left-wing managers it was believed could bring an economic spring and restore society’s lost prosperity.

That simplistic approach emanated from a false view of institutions.

They believed that institutions were made to serve bourgeois political forces and their supposedly pernicious designs.

Based on this great delusion the government from the start used institutions as a means to achieve its ends.

That is why the government issued endless denials in the first six months of 2015. The results are well known.

In the ensuing four years the government was characterised by its lack of experience, of an understanding of the conditions, and by its self-confessed delusions and illusions.

Only after the 7 July elections did SYRIZA attempt a half-hearted self-criticism.

There are whispers about excesses in the judiciary, about deviations in the media, about tax and economic measures that canceled each other out, about degradation, about a limited approach to ecology, and about unilateral moves in handling interests.

Some are beginning to understand that politics are obliged simply to set the rules and not to skirmish or make deals with vested interests.

\Still, the dialogue is conducted with whispers and does not proceed normally as the conditions that emerged on 7 July mandate. Crucial and definitive commitments are not being undertaken.

It seems that Greece’s travails have not taught us a lesson.

That is why Mr. Tsipras and his party cannot persuade people that they stand for change, reconstruction, a refounding, as well as evolution and enlargement.

If they want to remain the main opposition and to emerge as a true alternative they must boldly admit their errors and omissions and clearly define their targets and capabilities.

They must clearly state their faith in institutions and the will to defend them, and take a completely different stance on the great challenges that the country faces.

If they return to their delusions and passions and if after so much experience they remain hostile, unilateral, and unjust they will not have a good fortune.

They will simply fall into the dustbin of history as have so many others who saw the trains of opportunity pass them by.


23 September, 2019 - 14:14

Στη Γιορτή Ψωμιού που πραγματοποιείται στην πλατεία Κανάρη, στο Πασαλιμάνι, παρευρέθηκε, τη Δευτέρα, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, μαζί με μαθητές από τα δημοτικά σχολεία της πόλης προκειμένου να μάθουν την ιστορία του ψωμιού, αλλά και να δημιουργήσουν το δικό τους φρέσκο ψωμί, μέσα από ένα ζωντανό διαδραστικό παιχνίδι.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης επισκέφθηκε σήμερα την Γιορτή Ψωμιού όπου μαθητές από Δημοτικά Σχολεία της πόλης βρέθηκαν στην πλατεία Κανάρη, προκειμένου να μάθουν την ιστορία του ψωμιού ενώ δημιούργησαν το δικό τους φρέσκο ψωμί, μέσα από ένα ζωντανό διαδραστικό παιχνίδι.

Η Γιορτή Ψωμιού,  διοργανώνεται από το Σωματείο Αρτοποιών Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την εταιρεία Μύλοι Λούλη ΑΕ, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και με την ευγενική υποστήριξη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ξεκίνησε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως αύριο Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης χαιρετίζοντας την εκδήλωση, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί η Γιορτή Ψωμιού επιστρέφει στον Πειραιά, μετά από περίπου δύο δεκαετίες. Τόνισε ότι είναι μία σημαντική και πετυχημένη γιορτή και ευχήθηκε να επαναληφθεί και να γίνεται σε σταθερή βάση, με μια πιο ουσιαστική συνεισφορά του Δήμου Πειραιά πέραν από την προσφορά της αιγίδας.

O κ. Μώραλης σημείωσε ότι οι άνθρωποι της δικής του ηλικίας μεγάλωσαν μαθαίνοντας τον φούρνο της γειτονιάς και όπως ανέφερε, τον χαροποίησε το γεγονός ότι 300 παιδιά θα επισκεφθούν τη Γιορτή Ψωμιού για να δουν όλα τα σύγχρονα μηχανήματα που ζυμώνεται το ψωμί και όλη τη διαδικασία παραγωγής του.

Ο Δήμαρχος Πειραιά υπογράμμισε ότι μια πόλη πρέπει να είναι ζωντανή και να προβάλει τα ελληνικά προϊόντα και τις βιοτεχνίες που δίνουν σκληρή μάχη στον γενικότερο ανταγωνισμό.

Επεσήμανε, ότι ο Δήμος θα βρίσκεται δίπλα στους αρτοποιούς, οι οποίοι συνδράμουν σε άλλες εκδηλώσεις του Δήμου και τους ευχαρίστησε γι αυτό.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που οργάνωσαν τη γιορτή και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Πειραιώς και Νήσων κ. Γιώργος Τσουκαλάς, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί ο φούρνος της γειτονιάς, να θυμηθεί ο κόσμος πως παρασκευάζεται το φρέσκο ψωμί και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που διαμορφώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να καταλάβουν τη θρεπτική του αξία και την απαραίτητη παρουσία του για μία ισορροπημένη διατροφή.

Ο κ. Τσουκαλάς ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Σωματείου να οργανώσουν την Γιορτή Ψωμιού στον Πειραιά, όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά «Κανάλι Ένα 90,4 FM» για την προβολή και την ανάδειξη της γιορτής.

Χαιρετισμό στη Γιορτή Ψωμιού απηύθυναν επίσης : Ο Πρόεδρος της εταιρείας Μύλοι Λούλη ΑΕ κ. Νίκος Λούλης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλης Μούσιος, οι Βουλευτές Πειραιά κ.κ. Κώστας Κατσαφάδος και Νίκος Μανωλάκος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και ο τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και του Σωματείου Αρτοποιών κ. Ηλίας Έξαρχος.

Στα εγκαίνια της Γιορτής Ψωμιού, από τον Δήμο Πειραιά παρευρέθηκαν : οι Αντιδήμαρχοι κα Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου και κ. Δημήτρης Καρύδης. Οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, κα Αντωνία Καρακατσάνη και κ. Τάσος Μαρκαριάν και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Βίτσας.


23 September, 2019 - 14:12

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με τρακτέρ, πραγματοποίησαν οι αγρότες της Καρδίτσας στην κεντρική πλατεία του Παλαμά. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν κυρίως στις χαμηλές τιμές του βαμβακιού, μια εξέλιξη, όπως πρόσθεσαν, που περιορίζει δραματικά τα έσοδά τους. Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα στους αγρότες «να αντιδράσουν άμεσα και να συσπειρωθούν στον αγώνα για την διαφύλαξη των κόπων τους που χάνονται».

Ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) κ. Σωτήρης Γιαννακός, αναφερόμενος στο διεκδικητικό πλαίσιο για το βαμβάκι, έκανε λόγο για κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος, άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται σε μείωση των τιμών και σε ζημιές στην παραγωγή που γίνονται χωρίς να υπάρχει ευθύνη των καλλιεργητών.

Παρατεταγμένα τρακτέρ στον Πλατύκαμπο

Με τα τρακτέρ τους βγήκαν στο δρόμο και οι αγρότες της Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές στο βαμβάκι. Τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα δίπλα στο οδόστρωμα, με τους αγρότες να αναμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης που έχουν προγραμματίσει οι συνάδελφοι τους στην Αθήνα με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε δήλωσή του το μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ντάντης Αχιλλέας, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις τιμές του βαμβακιού, σημειώνοντας πως «για την κατάσταση ευθύνονται οι εκκοκιστές και η κυβέρνηση».


23 September, 2019 - 14:11

Σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον με πλούσια βλάστηση, πανύψηλα δέντρα, άφθονες πηγές νερού και ένα πλωτό ποτάμι, στις υπώρειες του Ολύμπου και εντός των σύγχρονων ορίων της Πιερίας, βρισκόταν ο ιερός τόπος των αρχαίων Μακεδόνων, το Δίον.

Η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή, που πραγματοποιεί από τη δεκαετία του 1920 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει αποκαλύψει μια οχυρωμένη πόλη, πλαισιωμένη από χώρους λατρείας, που κατοικήθηκε αδιάκοπα από τους Κλασικούς έως τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους.

Ανάμεσα στους θεούς που λατρεύονταν στο Δίον κυρίαρχη θέση κατείχε ο Ολύμπιος Δίας, στον οποίον οφείλει το όνομά της η πόλη. Το ιερό του ήταν για τους Mακεδόνες ό,τι για τους νότιους Έλληνες το ιερό του Διός στην Oλυμπία.

Στο διάβα των αιώνων

Στο Δίον είχε στηθεί από την απώτατη αρχαιότητα ένας μεγάλος βωμός για τη λατρεία του Ολυμπίου Διός και των κορών του, των Μουσών.

Τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν το κράτος των Μακεδόνων απέκτησε μεγάλη ισχύ και άρχισε να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο γεωγραφικό χώρο της ελληνικής επικράτειας, καθιερώθηκαν στο Δίον λαμπροί αγώνες, αθλητικοί και θεατρικοί, τα εν Δίω Ολύμπια.

Για την οργάνωση των αγώνων αυτών μεριμνούσαν οι ίδιοι οι βασιλείς της Μακεδονίας, που χρησιμοποιούσαν το ιερό του Διός ως τον κεντρικό χώρο λατρείας για όλους τους Μακεδόνες.

Δίπλα στους ιερούς αυτούς χώρους των Μακεδόνων οικοδομήθηκε μια πόλη, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και απέκτησε μνημειακή μορφή στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., στα χρόνια των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν χτίστηκαν τα εντυπωσιακά τείχη και τα δημόσια κτίριά της.

Η σημαντική αυτή πόλη επικοινωνούσε και με τη θάλασσα μέσω του Βαφύρα, ποταμού που στην αρχαιότητα ήταν πλωτός.

Το 220 π.X. οι Aιτωλοί λεηλάτησαν το Δίον, όμως η πόλη και τα ιερά ξαναχτίστηκαν. Μετά τη μάχη της Πύδνας (168 π.Χ.) η περιοχή έγινε ρωμαϊκή αποικία.

Επί Pωμαιοκρατίας το ιερό εξακολούθησε να λειτουργεί και εμπλουτίστηκε με νέες λατρείες, η δε πόλη του Δίου γνώρισε μια δεύτερη ακμή κατά την περίοδο των φιλαλέξανδρων αυτοκρατόρων της Ρώμης, το 2ο και τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Κατά τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους η πόλη συρρικνώθηκε, ενώ στα τέλη του 4ου αιώνα λεηλατήθηκε από τους Γότθους του Aλάριχου.

Σεισμοί και πλημμύρες κατά τον 5ο αιώνα ολοκλήρωσαν την καταστροφή.

Ο τόπος εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι μετοίκησαν σε ασφαλέστερες περιοχές, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου

Στο χώρο των ανασκαφών έχει διαμορφωθεί αρχαιολογικό πάρκο, μοναδικό στη χώρα ανάλογης έκτασης και οργάνωσης. Περιλαμβάνει την αρχαία πόλη, τα ιερά που έχουν αποκαλυφθεί, τα θέατρα, το στάδιο και τα νεκροταφεία.

Ο επισκέπτης διασχίζει πανέμορφα πλακόστρωτα μονοπάτια δίπλα στον ποταμό Βαφύρα, συναντά σε πολλά σημεία μικρές τεχνητές λίμνες, διακρίνει σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας, ενώ μπορεί να ξεκουραστεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους αναψυχής δίπλα στις πηγές.

Η αρχαία πόλη του Δίου περιβαλλόταν από τείχος (στις διάφορες φάσεις της ανέγερσής του, από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως το 2ο-3ο αιώνα μ.Χ., χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη που είχαν αποσπαστεί από άλλα οικοδομήματα) και είχε κανονικό πολεοδομικό σύστημα με δύο κάθετα τεμνόμενες κεντρικές λεωφόρους, οικοδομικές νησίδες με ιδιωτικές κατοικίες, καταστήματα, εργαστήρια, δημόσια κτίρια και πυκνό δίκτυο πλακοστρωμένων δρόμων, που εξυπηρετούσαν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Υπήρχε, επίσης, πολύ καλά οργανωμένο σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης.

Τα κτίρια, που σώζονται σε μεγάλο ύψος και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη για το επίπεδο διατήρησής τους, ανήκουν στους Aυτοκρατορικούς Xρόνους. Τα παλαιότερα οικοδομήματα βρίσκονται σε βαθύτερα στρώματα και μικρό μόνο μέρος τους έχει αποκαλυφθεί.

Τα σημαντικότερα μνημεία

Ακολουθώντας το πλακοστρωμένο μονοπάτι μετά το περίπτερο εισόδου στο αρχαιολογικό πάρκο, ο επισκέπτης προσπερνά τη μεγάλη πηγή νερού στα δεξιά του και φθάνει στο ιερό της Δήμητρας με τα πολλά ιερά κτίρια, τα παλαιότερα των οποίων χρονολογούνται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. και τα νεότερα στους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Συνεχίζοντας την πορεία του στο μονοπάτι, ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά στο ιερό του Διός Υψίστου, που χρονολογείται στους Ελληνιστικούς και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Μεταξύ άλλων, εδώ αποκαλύφθηκαν οι βάσεις των τειχών του ναού, ο σηκός, ο βωμός, ο θρόνος, μαρμάρινο ακέφαλο άγαλμα του Διός Υψίστου ενθρόνου (2ος αιώνας π.Χ.), μαρμάρινα αναθήματα με εγχάρακτους αετούς διαφόρων μεγεθών, ψηφιδωτό δάπεδο, εγχάρακτο μακεδονικό ημερολόγιο, επιγραφές και αναθήματα πιστών.

Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε και μαρμάρινο ακέφαλο άγαλμα της Ήρας ενθρόνου (το άγαλμα του 2ου αιώνα π.Χ. ονομάστηκε «Θεά του διατειχίσματος», διότι βρέθηκε εντειχισμένο σε διατείχισμα των Παλαιοχριστιανικών Χρόνων), που ως «πάρεδρος» θεά καθόταν δίπλα στον Δία τον Ύψιστο, μέσα στο ναό.

Λίγα μέτρα ανατολικότερα αποκαλύφθηκε ιερό αφιερωμένο στη λατρεία των αιγυπτίων θεών (του Σαράπιδος, της Ίσιδος και του Ανούβιδος), χωρίς αμφιβολία ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Mακεδονίας.

Κάτω από τα πανύψηλα δέντρα, μέσα στα αγιασμένα νερά, προβάλλει αινιγματικός ο ναός. Μπροστά στα σκαλοπάτια του ναού και στις κόγχες των γύρω κτιρίων ίστανται, στη θέση όπου βρέθηκαν, αγάλματα (γύψινα εκμαγεία) και άλλα αφιερώματα.

Ο ναός οικοδομήθηκε κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους, στην ίδια θέση όπου παλαιότερα λατρευόταν η Άρτεμις Λοχεία.

Στο χώρο του ιερού υπάρχει ναΐσκος της Αφροδίτης Υπολυμπιδίας, της τοπικής Αφροδίτης των υπωρειών του Ολύμπου.

Το μονοπάτι οδηγεί ακολούθως τον επισκέπτη στον κεντρικό δρόμο της πόλης, που ήταν στρωμένος με μεγάλες λίθινες πλάκες και διέσχιζε την πόλη από B προς N.

Μια εναλλακτική διαδρομή μετά το ιερό της Δήμητρας οδηγεί στο ιερό του Διός Ολυμπίου, όπου βρέθηκαν ο μεγάλος βωμός και πολλές επιγραφές με επίσημα κείμενα των μακεδόνων βασιλέων.

Κοντά στο ιερό του Διός εντοπίστηκαν χώρος φύλαξης χάλκινων νομισμάτων κοπής Δίου (2ος αιώνας μ.Χ.), που απεικονίζουν στη μια πλευρά τη θεά Αθηνά και στην άλλη τον αυτοκράτορα (στο χώρο αυτόν βρισκόταν πιθανότατα το θησαυροφυλάκιο του ιερού), και επιγραφή των Ελληνιστικών Χρόνων (3ος αιώνας π.Χ.), στην οποία περιλαμβάνονται και ονόματα γυναικών που πιθανότατα ανήκαν στα ανώτατα κοινωνικά στρώματα και κατείχαν δημόσια αξιώματα («ΧΗΡΑΙ ΠΟΛΙΤΙΔΑΙ»).

Στις νότιες παρυφές του ιερού χτίστηκε τη Ρωμαϊκή Περίοδο ένα νέο θέατρο, το οποίο αντικατέστησε το μεγάλο ελληνιστικό θέατρο που βρίσκεται βορειοδυτικά του ιερού του Διός Ολυμπίου.

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο, ο επισκέπτης φθάνει στη μεγάλη αστική έπαυλη με το περίφημο ψηφιδωτό του Διονύσου, που παριστάνεται πάνω στο άρμα του να βγαίνει μέσα από τα κύματα της θάλασσας.

Επιστρέφοντας στην κεντρική διασταύρωση, ο επισκέπτης συναντά ένα πολύ ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής απόψεως πολυγωνικό κτίριο, που πιθανώς ήταν μια στεγασμένη αγορά.

Στον ίδιο δρόμο που οδηγεί στην πύλη του Ολύμπου βρίσκεται η είσοδος στην παλαιοχριστιανική βασιλική της όψιμης περιόδου του Δίου, με δύο επάλληλες οικοδομικές φάσεις (4ος και 5ος αιώνας μ.Χ.).

Στις νότιες παρυφές της πόλης, προς την έξοδο από το αρχαιολογικό πάρκο, απλώνεται το κτιριακό συγκρότημα των θερμών (δημοσίων λουτρών), που κατασκευάστηκε στα χρόνια των Σεβήρων. Εκτός από τους λουτρικούς χώρους, που ήταν στρωμένοι με μαρμάρινα και ψηφιδωτά δάπεδα, οι μεγάλες θέρμες διέθεταν χώρους αναψυχής, αίθουσα λατρείας του Ασκληπιού, αλλά και ένα ωδείο για εκδηλώσεις πολιτισμού.

Κοντά στα ανατολικά όρια του αρχαιολογικού χώρου αποκαλύφθηκαν ναός της Αρτέμιδος Βαφυρίας, ακέφαλο λατρευτικό άγαλμα της θεάς και μια αναθηματική στήλη με επιγραφή που πιστοποιεί ότι ο ιερός χώρος ανήκε στη θεά.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο προβάλλονται ευρήματα των ανασκαφών του Δίου και της γύρω περιοχής.

Εκτίθενται γλυπτά Eλληνιστικών και Pωμαϊκών Xρόνων, αγάλματα από το συγκρότημα των θερμών, αγάλματα και μαρμάρινα αναθήματα από το ιερό των αιγυπτίων θεών, μαρμάρινη τράπεζα προσφορών, βωμός της Aφροδίτης και κεφάλια από αγάλματα της Aφροδίτης και της Δήμητρας από το ιερό της Δήμητρας, ευρήματα από άλλα ιερά και από τα νεκροταφεία, αρχιτεκτονικά μέλη και άλλα ευρήματα από τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές, λίθινα αντικείμενα και νομίσματα, γλυπτά από την έπαυλη του Διονύσου, κεραμική και άλλα ευρήματα από τα νεκροταφεία του Oλύμπου και της υπόλοιπης Πιερίας, επιτύμβιες στήλες, μπρούντζινα ειδώλια και άλλα μικροαντικείμενα από το ιερό στη Pητίνη.

Η Αρχαιοθήκη

Πρωτοποριακός χώρος συντήρησης και επιστημονικής μελέτης αρχαίων αντικειμένων, η Αρχαιοθήκη του Δίου περιλαμβάνει το μοναδικής αξίας ψηφιδωτό του Διονύσου, χάλκινα σκεύη, γυάλινα αγγεία, δακτυλιόλιθους, αντικείμενα και διακοσμητικά πλακίδια από κόκαλο, νομίσματα, θραύσματα γλυπτών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το χάλκινο έλασμα από την επένδυση μακεδονικής ασπίδας του 3ου αιώνα π.Χ., που ανήκε στο βασιλιά της Μακεδονίας Δημήτριο τον Πολιορκητή. Φέρει ανάγλυφο αστέρι με δώδεκα ακτίνες (συμβολίζει το μακεδονικό βασιλικό οίκο) και περιμετρικά ανάγλυφους ομόκεντρους κύκλους και αστέρια. Ανάμεσα στις ακτίνες υπάρχει έκτυπη η επιγραφή «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ».


23 September, 2019 - 14:08

Έξι πτήσεις -όσες ήταν προγραμματισμένο να γίνουν- αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο το βράδυ από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, προκειμένου να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τουρίστες που είχαν κλείσει τα πακέτα διακοπών τους με την Thomas Cook.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης του «Ν. Καζαντζάκης», Γιώργος Πλιάκας, η επιστροφή των τουριστών θα γίνει στις ημερομηνίες που ήταν έτσι κι αλλιώς καθορισμένες, ενώ οι αυριανές πτήσεις θα γίνουν, από άλλες εταιρείες, τις ίδιες ώρες. Η πρώτη πτήση αναχωρεί λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ και η τελευταία στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα. «Είναι μια διαδικασία που σχεδιάζεται με λεπτομέρεια, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Υπολογίζουμε ότι αύριο θα αναχωρήσουν περίπου 1.000 τουρίστες. Ήδη βρίσκονται στο Ηράκλειο και διαμορφώνουν το πρόγραμμα, στελέχη του ασφαλιστικού οργανισμού που θα καλύψει τους επιβάτες, αλλά και άτομα από το προξενείο. Νομίζω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πλιάκας.

Ψυχραιμία συνέστησε στους ξενοδόχους ο γενικός γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης, Αλέξανδρος Σωμαράς: «Πρέπει μέσα σε όλη αυτή την αγωνία, να υπάρξει ψυχραιμία για να διαφυλάξουμε τον τουρισμό μας. Ίσως κάποιοι ξενοδόχοι υπό την πίεση που βιώνουν, ζητήσουν χρήματα από τουρίστες. Χρήματα όμως που μετά θα μπορούν να τα ζητήσουν από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ό,τι γίνει, άποψη μου είναι ότι, θα πρέπει να είναι προϊόν σκέψης με μελλοντικό ορίζοντα και όχι περιστασιακά».


23 September, 2019 - 14:05

Νέες πρωτοβουλίες σχετικά με τις αυξημένες προσφυγικές ροές στη χώρα μας ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «θα σφραγιστεί» ο Έβρος και θα ενισχυθούν τα μέτρα επιτήρησης σε όλο το Αιγαίο.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στον Έβρο όσο στα νησιά.

«Από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες περνάνε πολύ λιγότεροι. Και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Θα κάνουμε ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό» είπε μιλώντας στον Alpha και πρόσθεσε.

«Κατ’ αρχήν σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά», τόνισε ο ο υπουργός Άμυνας.

Έξαρση των προσφυγικών ροών

«Είτε το θέλουμε είτε όχι για λόγους που ανάγονται και σε γεωπολιτικά παιχνίδια επί των οποίων δεν έχουμε τον έλεγχο – αποφάσεις άλλων είναι – αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μία έξαρση των μεταναστευτικών ροών. (…) Μεγάλη έξαρση πραγματικά» ανέφερε ο κ. Παπαγιωτόπουλος.

Εξηγώντας τι ακριβώς εννοεί με τη φράση «σφράγισμα» του Έβρου ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για «περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερη διαδικασία επιτήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού».

«Εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να εκπέμψουμε αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας στο θέμα των προσφύγων», ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στα μέτρα στο Αιγαίο τόνισε: «Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο που θέλει διαχείριση σε πολλά επίπεδα. Και διπλωματικό και εσωτερικό και τοπικό. Χθες αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέσα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο. Ενισχύονται όλα τα παρατηρητήρια και υπάρχουν πολλά  στα νησιά του Αιγαίου με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό. Από το στρατό βεβαίως διότι είναι παρατηρητήρια του στρατού. Υπό την επιτήρηση βέβαια του Λιμενικού διότι αυτό διεξάγει τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να εμπλέξουμε το στρατό κανονικά σε αυτή την υπόθεση, αλλά βοηθά με μέσα κυρίως να ελέγξει την κατάσταση όσο μπορεί».

 

 


23 September, 2019 - 14:02

Κατέρρευσε ο βρετανικός ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, που διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρίες, μεταφέροντας 19 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο σε 16 διαφορετικές χώρες.

Αυτή τη στιγμή έχει 600.000 ταξιδιώτες σε διάφορες χώρες του κόσμου, με αποτέλεσμα κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρίες να συντονίζουν μια τεράστια επιχείρηση για να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις πατρίδες τους.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) και η κυβέρνηση έχουν έναν στόλο αεροσκαφών έτοιμο να ξεκινήσει να μεταφέρει πίσω πάνω από 150.000 Βρετανούς ταξιδιώτες που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο γαλλικός οργανισμός Entreprises de Voyage ανακοίνωσε ότι η χρεοκοπία της Thomas Cook μπορεί να επηρεάσει περίπου 10.000 Γάλλους τουρίστες.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η νορβηγική θυγατρική Ving ανέφερε σε ανακοίνωση ότι αυτή στιγμή υπάρχουν 8.685 Νορβηγοί στα πακέτα της. Το Νορβηγικό Ταμείο Εγγύησης Ταξιδιών, που διαχειρίζεται ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα το οποίο είναι υποχρεωτικό για τα ταξιδιωτικά γραφεία, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα διασφαλίσει τον επαναπατρισμό όσων επιβατών ταξιδεύουν με τη νορβηγική μονάδα της Thomas Cook.

ΔΑΝΙΑ

Η δανέζικη θυγατρική Spies ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση Τύπου ότι κανένα από τα αεροσκάφη της δεν θα απογειωθεί και ότι περίπου 1.400 ταξιδιώτες επηρεάζονται.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η μονάδα της Thomas Cook, η Oy Tjäreborg, ανακοίνωσε ότι έχει συνολικά 2.884 επιβάτες που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κανονίσουμε πτήσεις επιστροφής για τους επιβάτες και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Η σουηδική μονάδα Ving ανέφερε ότι ο αριθμός των Σουηδών επιβατών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό ανέρχεται σε 16.956. «Εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ταξιδιώτες που επηρεάζονται θα πετάξουν πίσω στην πατρίδα με όσο το δυνατόν μικρότερη αναταραχή», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

ΡΩΣΙΑ

Η ρωσική θυγατρική ταξιδιωτική εταιρία Intourist ανέφερε ότι η κατάρρευση της Thomas Cook δεν θα έχει αντίκτυπο σε πελάτες, δήλωσε ο Ρώσος διευθύνων σύμβουλος Σεργκέι Τόλτσιν στο Interfax.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η αεροπορική εταιρία της Thomas Cook, η Condor, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις πτητικές της δραστηριότητες παρά την πτώχευση της μητρικής της. «Η Condor … συνεχίζει τις δραστηριότητες», ανέφερε σε ανακοίνωηε η γερμανική αεροπορική εταιρία.

Η Thomas Cook είπε ότι υπάρχουν περίπου 140.000 παραθεριστές που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή με τις γερμανικές της μονάδες.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η ολλανδική μονάδα της Thomas Cook συνέχιζε να λειτουργεί σήμερα το πρωί.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η πολωνική μονάδα Neckermann ανακοίνωσε ότι η οικονομική της κατάσταση είναι σταθερή και ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, με τους ταξιδιώτες να μην επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η ισπανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Aena ανακοίνωσε ότι στα ισπανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν 46 πτήσεις που πραγματοποιεί η Thomas Cook. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 25.000 με 30.000 επηρεάζονται στις Κανάριες νήσους.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στήριξη στις εγχώριες επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κατάρρευση της Thomas Cook. Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ξενοδόχων δήλωσε ότι στη χώρα βρίσκονται περίπου 45.000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


23 September, 2019 - 14:02

Στην Αθήνα έφτασε ο Τούρκος ηθοποιός Τζαν Γιαμάν, ο «Φτερωτός θεός» της σειράς του ΣΚΑΪ.

 Ο Τζαν Γιαμάν, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του ως μοντέλο πρωταγωνιστεί με επιτυχία στη σειρά «Φτερωτός Θεός», που προβάλλεται από τον ΣΚΑΪ.

Ο 30χρονος Τζαν Γιαμάν αυτήν τη στιγμή ένας από τους δημοφιλέστερους Τούρκους ηθοποιούς.

Έτυχε θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ο Τζαν ανέβασε βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram.

View this post on Instagram

Yunanistan’ a sağ salim geldik


23 September, 2019 - 14:00

Τα μοντέλα Πατ και Αν Κλίβελαντ άνοιξαν την επίδειξη μόδας για τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020 της Ιταλίδας σχεδιάστριας μόδας, Chiara Boni του brand La Petite Robe κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης.

View this post on Instagram

#FashionShow Episode 6: This is the final part of the long trip that ends up in New York. This is the last step of the transformation of the Queen of Heart. #ChiaraBoni #LaPetiteRobe presents the new concept of everyday woman thant is able to mix her eccentric aspect with the most pure affection. Seductive and gentle, you won't be able to resist her. Photo by @bfa #FashionShow #ChiaraBoni #SS20 #nyfw2019 #NY

A post shared by Chiara Boni La Petite Robe (@chiarabonilapetiterobe) on Sep 13, 2019 at 2:00am PDT

View this post on Instagram

#FashionShow Episode 5: The greatness of Femininity. The dance of the graceful @anna_vrc, with an elegant bearing that leaves you breathless. Let’s dance between #ChiaraBoni #SS20 gowns with a floating, attractive or provocative style. #FashionShow #ChiaraBoni #SS20 #nyfw2019 #NY

A post shared by Chiara Boni La Petite Robe (@chiarabonilapetiterobe) on Sep 12, 2019 at 2:12am PDT

View this post on Instagram

#FashionShow Episode 4: Close your eyes and you can see it. A colorful and fantasy world, lose yourself dressing one of the #SS20 gowns of #ChiaraBoni #LaPetiteRobe. Discover your own style between Western vibes and African stardust. #FashionShow #ChiaraBoni #SS20 #nyfw2019 #NY

A post shared by Chiara Boni La Petite Robe (@chiarabonilapetiterobe) on Sep 11, 2019 at 2:07am PDT

View this post on Instagram

#FashiohShow Episode 3: Discover this natural hue. You will be perfect for every single occasion. This is the woman of #ChiaraBoni #SS20: sinuous, always appropriate and exciting. Photo by: @bfa #FashionShow #ChiaraBoni #SS20 #nyfw2019 #NY

A post shared by Chiara Boni La Petite Robe (@chiarabonilapetiterobe) on Sep 10, 2019 at 7:11am PDT

View this post on Instagram

#FashionShow Episode 1: it seems like a dream. White, the color of clarity highlighted by those dark details. #LaPetiteRobe readapted the concept of Femininity with a glamorous and eccentric kind of woman. #FashionShow #ChiaraBoni #SS20 #nyfw2019 #NY

A post shared by Chiara Boni La Petite Robe (@chiarabonilapetiterobe) on Sep 9, 2019 at 2:15am PDT

Λίγες μέρες νωρίτερα η σχεδιάστρια, απέσπασε μία σημαντική διάκριση.

Η νέα capsule συλλογή της Chiara Boni, η οποία αποτελείται από οκτώ από τα πιο δημοφιλή στυλ της μάρκας σε επανέκδοση, έγινε η πρώτη στο είδος της που έλαβε την Πιστοποίηση Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση (PEF) για τη χρήση του βιώσιμου υφάσματος Eurojersey.

Αρκετά μεγάλα εμπορικά brand, όπως Gabriela Hearst και Gucci, έκαναν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα αυτόν το μήνα με τη δέσμευσή τους να γίνουν εταιρείες με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Δείτε ακόμη – Οι καλύτερες street style στιγμές από την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης

Η Chiara Boni χρησιμοποιεί Eurojersey από την έναρξη του La Petite Robe πριν από δύο χρόνια – στην πραγματικότητα εκτιμά ότι παρ’ όλο που η συλλογή έχει λάβει την πιστοποίηση, το 85% του συνόλου της γίνεται με την ίδια διαδικασία και τα ίδια υλικά.

Η νέα σειρά με την υπογραφή της Chiara Boni, περιλαμβάνει τρία φορέματα, ένα μακρύ φόρεμα, μία ολόσωμη φόρμα, ένα παντελόνι και ένα πουκάμισο.

«Η δέσμευση για βιωσιμότητα είναι μια επιλογή που κάναμε – η αναγνώριση για αυτή δεν είναι υποχρεωτική – ήταν κάτι που αισθανόμαστε ότι είναι πολύ σημαντικό να επιτύχουμε», δήλωσε η Chiara Boni.

Δείτε ακομή – Ινστιτούτο Θετικής Μόδας: Το στυλ αποκτά βιώσιμο χαρακτήρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθέτησε το PEF το 2013 με 16 απαιτήσεις βιωσιμότητας, τις οποίες πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις για να πιστοποιηθεί και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προϊόντος πρέπει να είναι πλήρως ανιχνεύσιμο και μετρήσιμο.

 


23 September, 2019 - 13:50

Ειδική επιχείρηση για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών πραγματοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής η Ελληνική Αστυνομία, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η δράση της αστυνομίας έλαβε χώρα μάλιστα, με τη συνδρομή της Δίωξης Ναρκωτικών και της ΟΠΚΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, συνολικά προσήχθησαν 11 άτομα, εκ των οποίων τα δύο συνελήφθησαν με την κατηγορία της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και χάπια «ECSTASY».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Νέα επιχείρηση – σκούπα

Στο μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησε νέα επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου στη Νεάπολη Εξαρχείων.

Εντός του κτιρίου, στο οποίο παλαιότερα στεγαζόταν το 5ο Λύκειο Αθηνών, διέμεναν συνολικά 138 μετανάστες και πρόσφυγες.

Τα άτομα αυτά μεταφέρονται με λεωφορεία στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίησή τους, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας.


23 September, 2019 - 13:47

Τουλάχιστον 35 άμαχοι που συμμετείχαν σε γαμήλια δεξίωση σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής των κυβερνητικών δυνάμεων του Αφγανιστάν σε κρηφύγετο μαχητών που βρισκόταν κοντά στο σημείο όπου γινόταν η δεξίωση, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της νότιας επαρχίας Χελμάντ.

Αυτοί διευκρίνισαν ότι το σπίτι στο οποίο έγινε η επιδρομή των κυβερνητικών δυνάμεων χρησιμοποιείτο από τους Ταλιμπάν για την εκπαίδευση καμικάζι και ότι αυτό βρισκόταν δίπλα σε χώρο στον οποίο γινόταν γαμήλια δεξίωση και ο οποίος δέχθηκε επίσης πυρά στη διάρκεια της επιδρομής αυτής που έγινε χθες, Κυριακή, το βράδυ.

«Τριάντα πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν. Οι άνθρωπου αυτοί βρίσκονταν σε γαμήλια δεξίωση κοντά στο σημείο στο οποίο έγινε η επίθεση στον τομέα Χάκσαρ της περιοχής Μούσα Κάλα», δήλωσε ο Αταουλάχ Άφγαν, ο οποίος είναι μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Χελμάντ.

Άλλο μέλος του συμβουλίου αυτού, ο Άμπντουλ Μάτζιντ Αχουντζάνταχ δήλωσε ότι 40 άνθρωποι, όλοι άμαχοι, σκοτώθηκαν από την επίθεση.

Το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε παράλληλα ότι το κρησφύγετο αυτό των Ταλιμπάν χρησιμοποιείτο επίσης από ξένους πολίτες που εργάζονταν για την σκληροπυρηνική αυτή ισλαμιστική οργάνωση.

Υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν: Θα διερευνηθούν οι απώλειες των αμάχων

«Ως αποτέλεσμα κοινής επιχείρησης στην περιοχή Μούσα Κάλα της Χελμάντ, 22 μέλη των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και 14 συνελήφθησαν», αναφέρει το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία προσθέτει ότι πέντε Πακιστανοί και ένας Μπανγκλαντεσιανός βρίσκονται μεταξύ των συλληφθέντων.

Το υπουργείο σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι θα ερευνήσει σχετικά με τις πληροφορίες για απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Την ίδια ώρα οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι Αφγανοί στρατιώτες υποστηριζόμενοι από αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νυχτερινή αεροπορική επιδρομή, την οποία ακολούθησαν χερσαίες μάχες μεταξύ των μαχητών τους και των αφγανικών δυνάμεων στην περιοχή Μούσα Κάλα.

Ορισμένοι άμαχοι που παρευρίσκονταν σε γαμήλια δεξίωση σκοτώθηκαν, όπως και 18 μέλη των αφγανικών δυνάμεων στις μάχες που ακολούθησαν την επιδρομή, διευκρίνισαν οι Ταλιμπάν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ