Επικαιρότητα


5 April, 2020 - 08:42

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Σάββατο ότι «θα υπάρξει πολύς θάνατος» τις προσεχείς εβδομάδες καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον κοροναϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε τις 8.000.

Δηλώσεις Τραμπ

«Αυτή θα είναι ίσως η πιο σκληρή εβδομάδα μεταξύ αυτής της εβδομάδας και της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο Πρόεδρος στον Λευκό Οίκο με ενημέρωση που έκανε το Σάββατο.

«Και θα υπάρξει πολύς θάνατος, δυστυχώς. Αλλά πολύ λιγότερος θάνατος από ό,τι αν δε γινόταν αυτό (καραντίνα, περιοριστικά μέτρα)», είπε.

Τουλάχιστον 1.324 θάνατοι αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο, οι περισσότεροι θάνατοι από κοροναϊό που έχουν αναφερθεί ποτέ σε μία μόνο μέρα μέχρι στιγμής.

Ο Τραμπ, ο οποίος αρχικά έθεσε την Κυριακή του Πάσχα ως ημερομηνία-στόχο για την εκ νέου χαλάρωση των μέτρων της χώρας πριν από την αποχώρησή του, δήλωσε ότι οι διακοπές θα είναι μια ιδιαίτερα «θλιβερή» ημέρα για τους Αμερικανούς που απαγορεύεται να συγκεντρωθούν σε μεγάλους αριθμούς.

Είπε ότι θα ήθελε και πάλι να εξετάσει τη χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις υπηρεσίες του Πάσχα και ότι είπε στους συμβούλους: «Ίσως θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε ειδικές μαζώξεις για τις εκκλησίες» που θα ήταν πιθανώς έξω με «μεγάλες αποστάσεις».

«Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε», προσέθεσε, αλλά δεν ανακοίνωσε αλλαγές στις υπάρχουσες ομοσπονδιακές συστάσεις.

 

Δηλώσεις Λευκού Οίκου και εμπειρογνωμόνων

Τουλάχιστον 8.476 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε εθνικό επίπεδο και έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 311.301 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Οι εμπειρογνώμονες του Λευκού Οίκου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προέβλεπαν ότι τουλάχιστον 100.000 Αμερικανοί θα μπορούσαν να πεθάνουν από τον ιό, υποθέτοντας ότι οι κάτοικοι τηρούν αυστηρά τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής απομάκρυνσης.

Οι αρμόδιοι για την υγεία ζήτησαν από τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κοινωνική απομάκρυνση, ενώ ο Δρ Anthony Fauci του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Μολυσματικών Νόσων το ονομάζει «το πιο σημαντικό εργαλείο μας». Υπογράμμισε απευθυνόμενος στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης φαίνεται να αποδίδουν.

«Θέλω πραγματικά να απευθύνω απλώς έκκληση … στο αμερικανικό κοινό, ξέρετε, ότι όσο απογοητευτικό και όσο δύσκολο είναι αυτό, αυτό που κάνουμε είναι να κάνουμε τη διαφορά», δήλωσε ο Fauci. «Συνεπώς, πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό».

Ο Δρ Deborah Birx, συντονίστρια της απόκρισης απέναντι σε θέματα του κοροναϊού του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την ισοπέδωση της καμπύλης.

«Αυτή είναι η στιγμή να μην πηγαίνεις στο παντοπωλείο, να μην πηγαίνεις στο φαρμακείο, αλλά να κάνεις ό,τι μπορείς για να κρατήσεις την οικογένειά σου και τους φίλους σου ασφαλείς, και αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να τηρούν την απόσταση ασφαλείας και να πλένουν τα χέρια τους» είπε.

Όλες εκτός από 8 πολιτείες, έχουν εκδώσει μια μορφή διαταγής παραμονής στο σπίτι, αν και ο Fauci είπε νωρίτερα την εβδομάδα ότι δεν καταλαβαίνει γιατί όλες οι πολιτείες δεν έχουν εκδώσει τέτοια εντολή.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δε θα εκδώσει εθνική διαταγή. Επανέλαβε το Σάββατο ότι δε θα αναγκάσει τους οκτώ κυβερνήτες, λέγοντας, «Έχουμε κάτι που ονομάζεται Σύνταγμα».

Πηγή: edition.cnn.com, nytimes.com


5 April, 2020 - 08:41

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον -με 1.673 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 4 Απριλίου- στην 43η θέση παγκοσμίως σε αριθμό διεγνωσμένων κρουσμάτων, έναντι της 40ής στην οποία βρισκόταν πριν από μία εβδομάδα.

Είναι επίσης 17η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 12η στην Ευρωζώνη.

Με περίπου 161 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού (έναντι 102 την προηγούμενη εβδομάδα), η Ελλάδα έχει μια αναλογία που την τοποθετεί αρκετά χαμηλά, στην 75η θέση παγκοσμίως (έναντι της 66ης την προηγούμενη Κυριακή, 22 Μαρτίου).

Βρίσκεται επίσης στην 23η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ των 27 κρατών-μελών) και μόλις στη 18η θέση στην Ευρωζώνη.

Από τα 19 κράτη της Ευρωζώνης μόνο η Σλοβακία έχει λιγότερα από την Ελλάδα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό.

Ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι περίπου 154, συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται ελαφρά πάνω από το διεθνή μέσο όρο.

Η χώρα μας -με 68 θανάτους- βρίσκεται στην 33η θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό των θυμάτων της νόσου, από την 28η θέση πριν από μία εβδομάδα.

Είναι επίσης 14η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δέκατη στην Ευρωζώνη σε απόλυτο αριθμό θανάτων λόγω Covid-19.

Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής περίπου επτά θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (ανάλογη είναι η αναλογία και στην Κύπρο), γεγονός που την τοποθετεί στην 38η θέση διεθνώς, στην 17η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 14η στην Ευρωζώνη.

Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 8,4 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων, συνεπώς η χώρα μας βρίσκεται κάτω από το διεθνή μέσο όρο.

Η θνητότητα στην Ελλάδα (το ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταλήξει σε θάνατο) είναι 4%, χαμηλότερη από τη μέση παγκόσμια θνητότητα, που είναι 5,4%.

Η πραγματική θνητότητα είναι πάντως άγνωστη, καθώς σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι γνωστός ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων, επιβεβαιωμένων και μη.

Ακόμη, έχοντας 92 ασθενείς διασωληνωμένους σε σοβαρή/κρίσιμη κατάσταση, η Ελλάδα είναι 26η διεθνώς σε αριθμό σοβαρών περιστατικών (ήταν 20ή πριν από επτά μέρες), 13η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δέκατη στην Ευρωζώνη.

Η χώρα μας είναι στην 57η θέση παγκοσμίως (έναντι της 34ης πριν από επτά μέρες) όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών με Covid-19 που έχουν αναρρώσει πλήρως (78 έως τώρα).

Όσον αφορά τον αριθμό των τεστ που κάθε χώρα έχει πραγματοποιήσει, η Ελλάδα με 22.437 τεστ βρίσκεται στην 18η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 50ή θέση παγκοσμίως.

Εξάλλου, με αναλογία 2.153 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, βρίσκεται στην 23η θέση στην ΕΕ και στην 57η διεθνώς.

Τα περισσότερα τεστ στον κόσμο έχουν κάνει οι ΗΠΑ (1.633.000) και ακολουθούν Γερμανία (918.460), Ιταλία (657.224), Ρωσία (639.606) και Ν.Κορέα (455.032).

Τα περισσότερα τεστ ανά κάτοικο έχουν κάνει οι Νήσοι Φερόε, η Ισλανδία, το Γιβραλτάρ και το Λουξεμβούργο.

Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στις 5 Απριλίου παγκοσμίως είχαν ξεπεράσει τα 1,2 εκατομμύρια.

Οι θάνατοι είχαν φθάσει τις 64.729, σχεδόν 42.300 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή/κρίσιμη κατάσταση, ενώ σχεδόν 247.000 έχουν αναρρώσει πλήρως.

Την πρώτη πεντάδα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα απαρτίζουν οι ΗΠΑ (311.635), η Ισπανία (126.168), η Ιταλία (124.632), η Γερμανία (96.092) και η Γαλλία (89.953), ενώ η Κίνα έχει μείνει πια έκτη (81.669).

Οι πέντε πρώτες χώρες σε αριθμό θανάτων από τον κοροναϊό είναι η Ιταλία (15.362), η Ισπανία (11.947), οι ΗΠΑ (8.454), η Γαλλία (7.560) και η Βρετανία (4.313), ενώ η Κίνα είναι μόλις έβδομη (3.329).

Τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχουν το Σαν Μαρίνο (943), η Ισπανία (256) και η Ιταλία (254).

Τα στοιχεία προέρχονται από τη διεθνή βάση δεδομένων https://www.worldometers.info/coronavirus.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)


5 April, 2020 - 08:40

Την αναζήτηση ενός συμβιβασμού σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου οικονομικού αντίκτυπου του κοροναϊού θα επιδιώξει το Eurogroup που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Τρίτη, 7 Απριλίου.

Χρηματοδότηση αντί κορονο-ομολόγου

Μετά την απόρριψη από τη Γερμανία και την Ολλανδία της πρότασης εννιά χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, για την έκδοση κορονο-ομολόγων, ο συμβιβασμός αναζητείται στην αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από υφιστάμενους θεσμούς – τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η χρηματοδότηση από τους θεσμούς αυτούς στις χώρες – μέλη θα γίνει με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς μπορούν να αντλούν φθηνά κεφάλαια από τις αγορές λόγω του υψηλού αξιόχρεου που έχουν (ΑΑΑ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρότασή της για έκδοση ομολόγων ύψους 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να δανείσει το ποσό αυτό στις χώρες, ανάλογα με την έκταση της κρίσης που αντιμετωπίζουν, για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση καθώς και του εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων.

Ειδικότερα, η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να θέτουν προσωρινά σε καθεστώς μερικής απασχόλησης του εργαζόμενους τους και να πληρώνονται αυτοί για τις ώρες που δεν εργάζονται από το κράτος.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αναστολή μίας σειράς περιορισμών που υπάρχουν για την άντληση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κάτι που θα διευκολύνει πολύ και την Ελλάδα στην αξιοποίησή τους για την αντιμετώπιση των αναγκών λόγω της κρίσης.

Ευρωπαϊκό Ταμείο

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει από τον προηγούμενο μήνα τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, από το οποίο η Ελλάδα θα αξιοποιήσει 1,8 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την Πέμπτη στη Βουλή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε, επίσης, ο νέος 7ετής προϋπολογισμός της ΕΕ (2021-2027) να πάρει τη μορφή ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει προτείνει μία αύξηση των χαμηλότοκων δανείων που χορηγεί κατά 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Επίσης, έχει προτείνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων για την κινητοποίηση 200 δισ. ευρώ ως πρόσθετης χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας, η ΕΤΕπ θα διαθέσει ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου αυτές να χορηγήσουν νέα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ εκτίμησε ότι το ποσό αυτό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο μετά τις αποφάσεις που θα πάρει το Eurogroup την Τρίτη.

Είπε, επίσης, ότι σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕΤΕπ δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

Πιστωτικές γραμμές

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει προτείνει τη χορήγηση προληπτικών πιστωτικών γραμμών στις χώρες – μέλη, με κατ’ αρχήν ύψος το 2% του ΑΕΠ τους, χρησιμοποιώντας ένα μέρος από τα 410 δισ. ευρώ που έχει δυνατότητα να αντλεί από τις αγορές με εκδόσεις ομολόγων.

Το «αγκάθι» στην περίπτωση αυτή είναι ότι αυτές οι πιστωτικές γραμμές δίνονται με όρους όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθούν οι χώρες που τις ζητούν και αυτό εξηγεί γιατί δεν έχει γίνει έως τώρα χρήση τους.

Η Ιταλία και οι άλλες χώρες του Νότου έχουν ζητήσει να μην υπάρχουν τέτοιοι όροι πολιτικής στην παρούσα συγκυρία, καθώς η κρίση έχει προκύψει από μία πανδημία και όχι από ευθύνη κάποιας χώρας ή χωρών.

O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι δεν θα υπάρχουν όροι πέραν της δέσμευσης για σεβασμό του γενικού πλαισίου παρακολούθησης της οικονομίας των χωρών από την ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία στο Eurogroup.


5 April, 2020 - 08:37

Διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό θα απευθύνει η βασίλισσα Ελισάβετ το βράδυ της Κυριακής, με τη χώρα να βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή στη μάχη κατά του κοροναϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλατιού, στο μήνυμά της η βασίλισσα θα αναφερθεί διεξοδικά στις εξελίξεις στο ζήτημα του φονικού ιού.

«Η αυτού Μεγαλειότης, βασίλισσα Ελισάβετ, έχει βιντεοσκοπήσει ειδικό μήνυμα για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και για την Κοινοπολιτεία, σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα» δήλωσε το Μπάκιγχαμ, προσθέτοντας πως «το τηλεοπτικό μήνυμα θα μεταδοθεί την Κυριακή, 5 Απριλίου 2020, στις 8 μ.μ (10 η ώρα Ελλάδος)».

On Sunday 5th April at 8pm (BST)
Her Majesty The Queen will address the UK and the Commonwealth in a televised broadcast.

As well as on television and radio, The Queen’s address will be shown on The @RoyalFamily’s social media channels. pic.twitter.com/EADh7WNU7b

— The Royal Family (@RoyalFamily) April 3, 2020

Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμα

Το περιεχόμενο του διαγγέλματος της Ελισάβετ αποκαλύφθηκε από τον βρετανικό Τύπο.

Η ομιλία της 93χρονης Ελισάβετ αναμένεται να είναι στο πνεύμα του αντίστοιχου διαγγέλματος του πατέρα της, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, ο οποίος είχε μιλήσει στους Βρετανούς στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η βασίλισσα θα δώσει έμφαση στην αξία της αυτοπειθαρχίας και της θέλησης, ενώ θα προσπαθήσει να δώσει ελπίδα στους Βρετανούς.

Παράλληλα, θα αναγνωρίσει τον πόνο, τη θλίψη και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο βρετανικός λαός «σε αυτούς τους αναστατωμένους καιρούς».

 

Στο διάγγελμα που θα μεταδοθεί στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα social media, η Ελισάβετ αναμένεται να πει: «Ελπίζω στα επόμενο χρόνια όλοι μας να είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε αυτήν την πρόκληση.

Και οι επόμενες γενιές θα λένε ότι αυτή η γειτονιά των Βρετανών ήταν από της πιο δυνατές. Ότι οι αξίες της αυτοπειθαρχίας, της καλής θέλησης και της εμπάθειας ακόμα χαρακτηρίζουν αυτήν τη χώρα.

Πρόκειται για μία περίοδο αναστάτωσης στη χώρα μας, η οποία έχει προκαλέσει θλίψη σε κάποιους, οικονομικές δυσκολίες σε πολλούς και τεράστιες αλλαγές στις καθημερινές μας ζωές».

Το τηλεοπτικό μήνυμα της Ελισάβετ γυρίστηκε στο κάστρο Ουίντσορ, όπου παραμένει η βασίλισσα με τον πρίγκιπα Φίλιππο, από έναν μόνο κάμεραμαν ο οποίος φορούσε προστατευτικά ρούχα.

 

 

Το τέταρτο διάγγελμα

Σημειώνεται πως πρόκειται για μία εξαιρετική περίσταση, καθώς αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στα 68 χρόνια που η βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται στην εξουσία να απευθύνει διάγγελμα.

Η τελευταία φορά ήταν το 2002, όταν πέθανε η βασιλομήτωρ και η προτελευταία το 1997 όταν σκοτώθηκε σε τροχαίο η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Προ ολίγων ημερών, η βασίλισσα είχε γράψει μήνυμα αλληλεγγύης προς το βρετανικό έθνος, καλώντας τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα στην κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία του ιού.

Θλιβερό ρεκόρ 708 ημερήσιων θανάτων στη Βρετανία

Μεγαλώνει η μαύρη λίστα των νεκρών από τον κοροναϊό στη Μεγάλη Βρετανία καθώς το Σάββατο άλλοι 708 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους είναι και ένα αγοράκι 5 ετών.

Πρόκειται για το πέμπτο κατά σειρά αρνητικό ρεκόρ ημέρας. Την Παρασκευή, ανακοινώθηκαν 684 νέοι θάνατοι, έπειτα από μια αύξηση 569 θανάτων την Πέμπτη, 563 την Τετάρτη και 381 την Τρίτη.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 4.313.

Συνολικά, 41.903 κρούσματα έχουν καταγραφεί, ήτοι 3.735 περισσότερα σε μία ημέρα.


5 April, 2020 - 08:31

Προετοιμασία 15’, Μαγείρεμα 23′

ΥΛΙΚΑ  (για 4 μερίδες)

Για την ταλιάτα

4 φιλέτα μοσχαριού (ταλιάτα), 200 γρ. το καθένα

4 κ.γ. ελαιόλαδο

4 κ.γ. βούτυρο ελαφρύ

1 σκελίδα σκόρδο

Αλάτι, πιπέρι

Για τα φασολάκια με τα μανιτάρια

300 γρ. φασολάκια πράσινα

150 γρ. μανιτάρια φρέσκα

1 κ.γ. ελαιόλαδο

½ κ.γ. σκόνη αποξηραμένου σκόρδου

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ταλιάτα: Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το σκόρδο και προσθέτουμε την ταλιάτα. Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά (ή για λίγο παραπάνω αν τη θέλουμε καλοψημένη).

Φασολάκια: Καθαρίζουμε τα φασολάκια. Τα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και καθώς είναι στο σουρωτήρι τα βρέχουμε με κρύο νερό για να σταματήσουμε τον βρασμό.

Μανιτάρια: Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να βγάλουν και να απορροφήσουν ξανά τα υγρά τους.


5 April, 2020 - 08:25

Βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με έντονα φαινόμενα στα κεντρικά, χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και πυκνές στα κεντρικά ορεινά, πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο, θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo.gr, νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, με έντονα φαινόμενα σε Θεσσαλία, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο περιμένουμε την Κυριακή 5 Απριλίου 2020.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, όπου στα ορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, θα είναι πυκνές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 3 έως 6 βαθμούς), 11 έως 14 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 11 έως 16 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 7 έως 11 βαθμούς), 14 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 12 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ, στο Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ενίσχυση στα δυτικά σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με εξαίρεση στα Δωδεκάνησα όπου τις πρωινές ώρες θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με ενίσχυση από το μεσημέρι σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Ιόνιο θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις μεσημεριανές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με βαθμιαία ενίσχυση από το μεσημέρι σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.


5 April, 2020 - 08:23

Αυτή η Κυριακή είναι διαφορετική από άλλες.

Είναι μια Κυριακή στην «καραντίνα», δηλαδή στο σπίτι λόγω κοροναϊού.

«Μένουμε Σπίτι» λοιπόν και ο Αρκάς μάς λέει την καλημέρα του μαζί με ένα σχόλιο αφιερωμένο στην Κυριακή…


5 April, 2020 - 08:18

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι το ΝΒΑ, σε συνεργασία με τους Νιου Γιορκ Νικς, τους Μπρούκλιν Νετς και τον Γενικό Επίτροπο της Κίνας, προχώρησε σε δωρεά 1.000.000 χειρουργικών μασκών, για να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κύρια εστία της επιδημίας κοροναϊού στις ΗΠΑ είναι η πολιτεία της Νέας Υόρκης, και ειδικότερα η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία έχει καταγράψει 1.905 θανάτους από τον ιό.

Έτσι, η ανάγκη στήριξης του συστήματος υγείας είναι μεγάλη, και σε αυτό το πλαίσιο το NBA αποφάσισε να προχωρήσει στη δωρεά ενός εκατομμυρίου μασκών.

Πριν από μερικές ημέρες είχε διαρρεύσει η κίνηση του Στεφόν Μάρμπερι να αγοράσει και να διαθέσει αμέσως άλλες 10.000.000 μάσκες για τον ίδιο σκοπό.


5 April, 2020 - 08:17

Συναγερμός έχει σημάνει το πρωί της Κυριακής στην παλιά δομή προσφύγων της Μαλακάσας μετά από κρούσμα κοροναϊού.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας παράλληλα πως το κέντρο τέθηκε από το πρωί της Κυριακής σε καραντίνα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία θετικός στον φονικό ιό βρέθηκε ένας 53χρονος από το Αφγανιστάν. Στο σημείο έχουν σπεύσει κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας, το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό αλλά και αστυνομικές δυνάμεις.

Μηταράκης: Θα εφαρμόσουμε ότι και στην Ριτσώνα

«Έκλεισε η δομή της Μαλακάσας» όπως ενημέρωσε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στο MEGA.

«Υπάρχει από το πρωί αστυνομία έξω από τη δομή, ενώ σε λίγο θα καταφθάσει και ιατρικό προσωπικό από τον ΕΟΔΥ για να γίνει ιχνιλάτηση των επαφών του κρούσματος» συμπλήρωσε.

«Θα εφαρμόσουμε ότι και στην Ριτσώνα, Για 14 μέρες η δομή θα παραμείνει κλειστή», είπε αναφερόμενος στα επόμενα βήματα.

«Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο δομών είναι ότι βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Δεν είναι απομονωμένες δομές» εξήγησε.

«Ενώ υπάρχει δυσκολία στην τήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Η δυσκολία είναι μεγαλύτερη στο να απομονώσεις μέσα σε μια δομή την επικοινωνία, υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση μέσα στον χώρο» κατέληξε.

Έχει υποκείμενο νόσημα

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 53χρονος έχει υποκείμενο νόσημα και χθες το απόγευμα προσήλθε στο ιατρείο της δομής με συμπτώματα του ιού COVID 19.

Μετά την εξέταση του από το ιατρικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί καθημερινά μέσα στη δομή, αποφασίσθηκε η άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε γενικό νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο και διαπιστώθηκε μετά τον εργαστηριακό έλεγχο που του έγινε, η προσβολή του από τον ιό COVID 19. Ο ασθενής βρίσκεται υπό πλήρη ιατρική παρακολούθηση.

Η οικογένεια του έχει τεθεί σε περιορισμό εντός του οικίσκου της δομής και η ιχνηλάτηση των προσώπων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συνεχιστεί με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.

Επισημαίνεται ότι οι φιλοξενούμενοι στην «παλαιά δομή της Μαλακάσας», διαμένουν σε χώρο ο οποίος είναι πλήρως απομονωμένος και διαχωρισμένος από τη «νέα κλειστή δομή» η οποία λειτούργησε στις 15 Μαρτίου.

Στη «νέα κλειστή δομή» της Μαλακάσας εγκαταστάθηκε ένα μέρος των ατόμων που εισήλθαν παράνομα στην χώρα μετά την 1η Μαρτίου του 2020.

Στα 23 τα κρούσματα στη Ριτσώνα

Υπενθυμίζεται πως πως σε 23 ανέρχονται τα καταγεγραμμένα κρούσματα κοροναϊού στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η προσφυγική δομή στη Ριτσώνα έχει τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Το πρώτο κρούσμα, η έγκυος δηλαδή, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Τα υπόλοιπα κρούσματα προς το παρόν είναι ασυμπτωματικά. Από τα αποτελέσματα του ελέγχου όλο το προσωπικό βρέθηκε αρνητικό.


5 April, 2020 - 08:11

Το πρώτο μέλημα για την UEFA είναι η ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων, όπως προκύπτει και από την (άτυπη) κόντρα της με το Βέλγιο και την απόφασή του να τελειώσει αμέσως το πρωτάθλημα λόγω της κρίσης του κοροναϊού.

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εξετάζει όλες τις παραμέτρους, όμως η συνέχιση της σεζόν μοιάζει η μοναδική λύση, ειδικά από τη στιγμή που σκέφτεται πως χιλιάδες θα είναι οι άνθρωποι που δε θα έχουν δουλειά για μήνες αν δεν τελειώσει η χρονιά.

Από τη μεριά της, η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) τονίζει, μέσω του γενικού γραμματέα της, το μεγαλύτερο κίνδυνο που κρύβει η οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων.

Ο Γιόνας Μπάερ Χόφμαν είπε πως «η πίεση θα είναι τεράστια αν δεν τελειώσει η σεζόν. Οι σύλλογοι θα έχουν μια τρύπα έξι μηνών στα έσοδά τους. Χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται στην ποδοσφαιρική βιομηχανία θα χάσουν τις δουλειές τους, όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές».


5 April, 2020 - 08:00

Η Δούκισσα Νομικού μετά και τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της, αποφάσισε για ένα διάστημα να αφοσιωθεί πλήρως στην ανατροφή των παιδιών της.

 

View this post on Instagram

Από τον Ζορό και τη Φραουλίτσα…και του χρόνου με υγεία #BabyS #BabyA #xazomom

A post shared by Doukissa Nomikou Theodoridi (@dutchesss_) on Feb 25, 2020 at 4:55am PST

 

Αυτήν την περίοδο μένει σπίτι και προσπαθεί να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι λόγω πανδημίας.

Παράλληλα, προσπαθεί ώστε τα παιδιά της να έχουν μία ευχάριστη καθημερινότητα. Για παράδειγμα, είχε γιορτάσει τα γενέθλια του Σάββα, χωρίς συγγενείς και φίλους βέβαια, αλλά με υπέροχη τούρτα και εντυπωσιακό στολισμό.

 

View this post on Instagram

Γενέθλια σε καραντίνα. Χωρίς φίλους, χωρίς τους παππούδες και τις γιαγιάδες, χωρίς πάρτι και μουσικές. Αλλά με αγάπη και ελπίδα για τις καλύτερες ήμερες που θα έρθουν


5 April, 2020 - 08:00

Εκατοντάδες μουσεία συμμετέχουν σε μία online προσπάθεια να διαδώσουν τη χαρά, την αγάπη και την ομορφιά, καθώς η πανδημία του κοροναϊού κρατά κλειστές τις γκαλερί τους.

Πολλοί πολιτιστικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, καθώς δεν μπορούν να υποδεχθούν επισκέπτες, άρχισαν να κοινοποιούν εικόνες έργων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνοντας τους λάτρεις της τέχνης να συμμετάσχουν σε εικονικές περιηγήσεις, ηχητικές ξεναγήσεις και άλλες ψηφιακές προσφορές.

Την περασμένη εβδομάδα τα Μουσεία άρχισαν να δείχνουν αγάπη το ένα προς το άλλο με την αποστολή φωτογραφιών με έργα τέχνης με θέμα τα λουλούδια, με το hashtag #MuseumBouquet.

View this post on Instagram

Müzeler Birbirlerine Sanat Tarihinden Çiçekler Göndererek Salgında Moral Veriyor Dünyanın dört bir yanında salgın nedeniyle kapalı olan müzeler, sanat tutkunlarına ve birbirlerine #MuseumBouquet hareketiyle moral veriyor. COVID-19 (coronavirus) salgını nedeniyle müzeler ve galeriler kapandı; konserler, seminerler ve festivaller iptal edildi. Bu tür fiziksel ortamlarda gerçekleşen kültür ve sanat etkinliklerinin pek çoğu dijital ortama taşındı, müzeler de dijital ortamda kapılarını dünyaya açtı. Temas gibi çevrim içi gezilebilen sergilerin ya da #EvdeÇal gibi çevrim içi konser serilerinin yanı sıra sosyal medyada aktif olarak salgınla ilgili üretim yapan sanatçıları da derlemiştik. Yine evden çıkmadan katılabileceğiniz kültür ve sanat etkinlikleri için hazırladığımız derlemeye de buradan göz atabilirsiniz. Salgın nedeniyle kapalı olan müzelerden bu karanlık döneme biraz olsun renk katan bir adım daha geldi. #MuseumBouquet adlı bu hareketle, dünyanın dört bir yanındaki müzeler birbirlerine sanat tarihinin en güzel çiçeklerini yolluyor. Karanlık günlere çiçek katan hareket: #MuseumBouquet Son zamanlarda Twitter’da müzeler arası bir trend halini alan #MuseumMomentofZen (müze zen anı) akımını fark edenleriniz olmuştur. Bu etiket altında müzeler ve sanat kurumları en güzel parçalarını Twitter’da paylaşarak hem birbirlerine hem de sanat tutkunlarına moral vermeye çalışıyordu. Birkaç gün önce ise müzeler #MuseumBouquet (müze buketi) etiketi altında buluşmaya başladılar. Hatta bu etiket Twitter sınırlarını aşarak Instagram’da da kendini göstermeye başladı. Her şey, New York Tarih Derneği ile Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi’nin diğer büyük sanat kurumlarına sanal buketler göndermesiyle başladı. İlk çiçekleri alan kurum Smithsonian Amerikan Sanat Müzesi ve Renwick Gallery oldu. Aldıkları çiçek, New York Tarih Derneği tarafından gönderilen ABD’li ressam Martin Johnson Heade’a ait bir baharda çiçek açmış elma dalı tablosuydu. Tabloya şu mesaj eklenmişti: “Amerikan ressam Martin Johnson Heade’nin bu elma çiçekleri ile gününüzü aydınlatmak istedik.”

A post shared by Sanattan Bi Haber Var (@sanattanbihabervar) on Apr 2, 2020 at 2:20pm PDT

View this post on Instagram

#Repost @museoguggenheim with @get_repost ・・・


5 April, 2020 - 08:00

Παρότι η αυθόρμητη στάση όλων μας είναι ότι απλώς κάποια στιγμή όλα αυτά θα τελειώσουν και θα ξυπνήσουμε μια μέρα και τα πράγματα θα είναι όπως πριν, όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν θα είναι ακριβώς έτσι.

Η πανδημία του κοροναϊού, είτε εξαντλήσει τη δυναμική της σε ένα κύμα, είτε κάνει, όπως έχουμε δει στο παρελθόν με άλλα παθογόνα, και άλλα κύματα, θα αφήσει πίσω της βαθιά σημάδια και με έναν τρόπο ο κόσμος δεν θα είναι ίδιος μετά.

Το είδος των αλλαγών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα ανταποκριθούν τα κράτη και οι κοινωνίες στην πρόκληση της πανδημίας, το εάν θα μπορέσουν όχι μόνο να περιορίσουν τις επιπτώσεις της ίδιας της πανδημίας στους πληθυσμούς αλλά και να αποφύγουν τα μέτρα για την αντιμετώπισή της να μην έχουν ένα μεγάλο και μη αντιστρέψιμο κοινωνικό κόστος.

Θα εξαρτηθεί ακόμη από το εάν οι κοινωνίες θα μπορέσουν να βγουν μέσα από αυτή τη δοκιμασία με ένα ενισχυμένο αίσθημα συνοχής ή, αντίθετα, εάν  θα βγουν με μεγαλύτερη αποδιάρθρωση, εξατομίκευση και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Θα εξαρτηθεί ακόμη από το πώς όντως θα βγουν οι οικονομίες από την άμεση ύφεση που προκαλεί η πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Γιατί ούτως ή άλλως ήμασταν σε ένα μεταίχμιο που αφορούσε τόσο την εξάντληση του νεοφιλελευθερισμού (την ίδια ώρα που αντιμετωπιζόταν ως αδιαμφισβήτητη ορθοδοξία), όσο και τη διαπίστωση μια εξάντλησης ενός οικονομικού υποδείγματος και στις διαστάσεις που αφορούν την παραγωγή και σε αυτές που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γι’ αυτό και γράφτηκε πολλές φορές ότι με έναν τρόπο η πανδημία λειτουργεί και ως ένας καταλύτης για την ενεργοποίηση μιας κρίσης που ήταν ήδη ενεργή.

Μπορούμε, όμως, να τολμήσουμε να δούμε μερικές αλλαγές που είναι ήδη εδώ.

 

Όταν το «τυπώνω χρήμα» παύει να είναι ανάθεμα

Σε όλο τον κόσμο τα κράτη αποφασίζουν μεγάλα προγράμματα οικονομικής στήριξης, προσπαθώντας να καλύψουν το κενό στην οικονομική δραστηριότητα που δημιουργούν τα μέτρα για την πανδημία.

Δεν έχουν πρόβλημα να διευρύνουν τα ελλείμματά τους, να αυξήσουν το δανεισμό τους, να δημιουργήσουν επιπλέον ρευστότητα. Αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας τίθενται σε αναστολή ακόμη και στην Ευρώπη, όπου βέβαια υπάρχουν αντιστάσεις στην έκδοση ευρωομολόγων.

 

 

 

Βέβαια, θα ήταν ίσως ανακριβές να πούμε ότι όλα αυτά σημαίνουν μια επιστροφή στον Κέυνς. Τα περισσότερα μέτρα, όπως και αυτά που είχαν ληφθεί μετά την κρίση του 2008, κυρίως στηρίζουν τις επιχειρήσεις ώστε να αντέξουν στην διάρκεια της ύφεσης. Όμως, είναι αξιοσημείωτη η κλίμακα στην οποία χώρες αναλαμβάνουν να καλύψουν μεγάλο μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το γεγονός ότι τέτοια μέτρα αντιμετωπίζονται όχι ως παράλογη σπατάλη, αλλά χαιρετίζονται από τις αγορές, αποδεικνύει ότι η επόμενη μέρα θα έχει αρκετή πιο ευέλικτη στάση απέναντι στις κρατικές οικονομικές παρεμβάσεις.

 

Η νέα παραλλαγή κρατικού καπιταλισμού

Πριν από έναν αιώνα ο Λένιν θεωρούσε τον κρατικό καπιταλισμό προθάλαμο του σοσιαλισμού. Προφανώς και δεν ισχύει σήμερα το ίδιο για τις σημερινές πολιτικές ηγεσίες, όμως έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που δοκιμάζονται πρακτικές κρατικού καπιταλισμού. Κυβερνήσεις επιτάσσουν τμήμα της υγειονομικής υποδομής του ιδιωτικού τομέα υγείας, καθορίζουν προτεραιότητες για τη λειτουργία μονάδων παραγωγής υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, ρυθμίζουν το τι μπορεί να λειτουργεί και τι όχι στη διάρκεια των μέτρων και αναγορεύουν το κράτος σε επιτελικό σημείο σχεδιασμού με έναν τρόπο που είχαμε αρκετά χρόνια να δούμε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο έλεος του κοροναϊού η Ευρώπη – Ξεπέρασαν τις 45.000 οι νεκροί

Χαμός στη Βρετανία με τη θεωρία συνωμοσίας για το 5G – Καίνε κεραίες για να σταματήσουν τον… κοροναϊό

Μουχίκα: Ο κοροναϊός δεν θα σταματήσει τον καπιταλισμό

 

Βέβαια σε αντίθεση με άλλες παραλλαγές κρατικού καπιταλισμού, αυτός δεν είναι απαραίτητα και με τον ίδιο τρόπο «φιλεργατικός». Την ίδια στιγμή τα έκτακτα μέτρα για την αναστολή δραστηριοτήτων συχνά συνεπάγονται και αναστολή δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μένει να δούμε σε ποιο βαθμό τέτοιες πρακτικές θα συνεχιστούν και μετά.

 

Η νέα ευελιξία της εργασίας

Τα μέτρα έφεραν μεγάλες αλλαγές στους όρους οργάνωσης της εργασίας. Η επέκταση μορφών τηλεργασίας και η δοκιμασία σε μεγάλη κλίμακα πρακτικών εκ περιτροπής εργασίας διαμορφώνουν μια άλλη σχέση με τον ίδιο το χώρο εργασίας.

Την ίδια στιγμή οι αλλαγές στις καταναλωτικές πρακτικές που έρχονται αναγκαστικά μεταφέρουν ακόμη μεγαλύτερο βάρος στους εργαζομένους στις εφοδιαστικές αλυσίδες, από τους εργαζομένους στις μεγάλες αποθήκες και εταιρείες αποστολής, που υποκαθιστούν τα εμπορικά καταστήματα, στους διανομείς τροφίμων.

Παράλληλα, πλήθος εργαζομένων βρίσκονται σε έναν «ενδιάμεσο χώρο» ύψιστης επισφάλειας ανάμεσα στην εργασία και την τυπική απόλυση, στηριζόμενη απλώς στο ύψος των επιδομάτων που έχουν αποφασίσει οι κυβερνήσεις.

Σε όσες χώρες δεν πήραν μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας, το αποτέλεσμα ήταν μια έκρηξη της ανεργίας. Στις ΗΠΑ τις δύο πρώτες εβδομάδες των έκτακτων μέτρων κατατέθηκαν 10 εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Την ίδια στιγμή η σημασία της εργασίας πολλών ανθρώπων, από τους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή των υγειονομικών μονάδων, μέχρι τους εργαζομένους υπό δύσκολες συνθήκες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ποτέ δεν ήταν τόσο αναγνωρίσιμη ως προς τη σημασία της.

 

 

 

Αυτό ορίζει και το διακύβευμα της επόμενης μέρας: το εάν θα έχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη ελαστικότητα και ευελιξία της εργασίας σε βάρος των εργαζομένων, ή εάν θα υπάρξει επιτέλους η αναγνώριση της εργασίας σε ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα που δεν θα την αντιμετωπίζει ως αναλώσιμο υλικό.

 

Το ερώτημα της οικονομικής ανασυγκρότησης

Όλες οι αλλαγές που θα αφορούν την επόμενη μέρα στην οικονομία θα κριθούν τελικά από το εάν όντως θα υπάρξει οικονομική ανασυγκρότηση. Εάν απλώς οι οικονομίες βγουν συρρικνωμένες, παρά τις κρατικές παρεμβάσεις, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και παγιωμένες χαμηλές αμοιβές, τότε η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και με έντονες κοινωνικές συγκρούσεις. Εάν, αντίθετα, τα εργαλεία παρέμβασης που σήμερα χρησιμοποιούνται εντός της πανδημίας αξιοποιηθούν για ένα δικαιότερο μοντέλο ανάπτυξης, τότε τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.

Ταυτόχρονα, είναι και στιγμή αυτογνωσίας για κοινωνίες καθώς μοντέλα ανάπτυξης δείχνουν τα όρια τους. Για παράδειγμα στην Ελλάδα συνηθίσαμε να θεωρούμε τον τουρισμό ατμομηχανή της ανάπτυξης. Σήμερα, γίνεται ένας από τους λόγους που ο ΟΟΣΑ φοβάται ότι θα πληρώσουμε ακριβότερο τίμημα.

 

Η νομιμοποίηση των τεχνολογιών ελέγχου και επιτήρησης

Η πανδημία έχει φέρει το μεγαλύτερο περιορισμό στην ελευθερία της κίνησης εδώ και πολλά χρόνια. Βέβαια, η απειλή της ασθένειας γενικά έχει οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά αποδοχής των έκτακτων μέτρων και νομιμοποίησής τους.

Ταυτόχρονα, η προσπάθεια να εφαρμοστούν με τρόπο αποτελεσματικό οι περιορισμοί ή να αποφευχθούν οι οριζόντιες απαγορεύσεις οδηγεί και στην επανεκτίμηση της δυνατότητας χρήσης τεχνολογιών επιτήρησης και διαχείρισης μεγάλων δεδομένων.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα κινητά τηλέφωνα και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν τεράστια συγκέντρωση δεδομένων για τις κινήσεις και αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων. Η δυνατότητα εύκολης εγκατάστασης εφαρμογών καταγραφής ακόμη και παραμέτρων που αφορούν την υγεία ενός ανθρώπου, όπως και εφαρμογών που να διαχειρίζονται το εάν δικαιούται να βρίσκεται κάπου είναι μια άλλη παράμετρος που δεν ανήκει στην επιστημονική φαντασία.

Τόσο η Κίνα όσο και η Νότια Κορέα χρησιμοποίησαν τέτοιες εφαρμογές για να διαχειριστούν τις κινήσεις των ανθρώπων στην πανδημία ή για να ιχνηλατήσουν τις επαφές κρουσμάτων, με το ενδιαφέρον για τέτοιες εφαρμογές να επεκτείνεται και εκτός των συνόρων τους, καθώς υπόσχονται πιο ευέλικτη και αποτελεσματική εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, αν και με το τίμημα μειωμένης προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Με αυτή την έννοια ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης μέρα είναι τι θα μείνει από όλη αυτή την εκτεταμένη εφαρμογή τεχνολογιών ελέγχου και επιτήρησης.

 

Ο πειρασμός της δικτατορίας

Η πανδημία είναι μια κατεξοχήν έκτακτη ανάγκη. Ο πειρασμός του αυταρχισμού στην αντιμετώπισή της είναι υπαρκτός. Αυτό δείχνει το παράδειγμα του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία που απέκτησε και τυπικά δικτατορικές αρμοδιότητες, την ώρα που πολιτικοί με ούτως ή άλλως αυταρχικό προφίλ, όπως ο πρόεδρος Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες, δεν έχασαν την ευκαιρία. Μένει να δούμε εάν η λογική των έκτακτων εξουσιών θα συνεχίσει και μετά το τέλος της πανδημίας.

 

Όταν πολιτική γίνεται on line

Παρότι στις περισσότερες χώρες η πολιτική αντιπαράθεση έχει κοπάσει μπροστά στη μάχη με τον ιό, εντούτοις η πολιτική δεν έχει σταματήσει. Έχει, όμως, μεταφερθεί στο διαδίκτυο.

Από μια άποψη είναι μια συνέχεια με την προηγούμενη κατάσταση. Η ύπαρξη μιας δημόσιας σφαίρας διακίνησης ιδεών και συζήτησης είναι ένα από τα σήματα κατατεθέντα της νεωτερικότητας. Όμως πάντα θεωρήθηκε ότι συμπλήρωνε άλλες μορφές πολιτικής πρακτικής και διαμαρτυρίας: τη δια ζώσης αντιπαράθεση, τη διαδήλωση, το συλλαλητήριο, την πολιτική συγκέντρωση, σε ειρηνικές ή και δυναμικές παραλλαγές. Πράγματα  που σήμερα απαγορεύονται. Αντ’ αυτών έχουμε μαζική παραγωγή ανακοινώσεων, βίντεο και memes.

 

 

Θα ήταν λάθος να βιαστούμε να πούμε ότι όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Με όλους τους ανθρώπους να περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένες από αυτές τις καμπάνιες τείνουν να είναι ακόμη και αποτελεσματικές, την ίδια ώρα που συχνά οι άνθρωποι διαπιστώνουν αδυναμία να κάνουν κάτι άλλο πέραν της διατύπωσης λόγου.

Μένει να δούμε σε ποιο βαθμό αυτή η τάση θα συνεχιστεί και μετά και εάν έστω και εν μέρει το πληκτρολόγιο θα αντικαταστήσει το συλλαλητήριο και το οδόφραγμα.

 

Η νέα αίσθηση της αλληλεξάρτησής μας

Μέσα στην πανδημία οι άνθρωποι δεν αισθάνονται μόνο ευάλωτοι. Συνειδητοποιούν και πόσο εξαρτώνται από άλλους ακόμη και όταν πρέπει να εφαρμόσουν μέσα απομόνωσης και φυσικής αποστασιοποίησης.

Ακόμη και τα μέτρα αυτά αρκετοί τα αντιλαμβάνονται ως συμβολή σε μια συλλογική προσπάθεια περισσότερο παρά ως ατομική προστασία.

Η απήχηση που έχουν οι υγειονομικοί, που όλοι τους θεωρούν «μαχητές πρώτης γραμμής» είναι επίσης ενδεικτική.

Το εάν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να διατηρηθεί αυτή η συλλογική επίγνωση και μετά είναι επίσης ένα από τα διακυβεύματα της πανδημίας.

 


5 April, 2020 - 07:47

Αμερικανοί αγοραστές που κουνούσαν δεσμίδες με δολάρια κατάφεραν να αρπάξουν ένα φορτίο από προστατευτικές μάσκες που ήταν έτοιμο να φορτωθεί στο αεροδρόμιο της Σαγκάης και να σταλεί σε μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές με κορωνοϊό στη Γαλλία. Οι Αμερικανοί προσέφεραν τριπλάσια τιμή από εκείνη των Γάλλων και, όπως περιγράφει ένας γάλλος γιατρός που ήταν παρών, ουσιαστικά έγινε μάχη πλειοδοσίας στο αεροδρόμιο για το ποιος θα αγοράσει τελικά τις μάσκες που, πλέον, είναι δυσεύρετες παντού. Παρόμοιες καταγγελίες έκανε και η κυβέρνηση της Βραζιλίας και του Καναδά.

Τέτοιες σκηνές θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά καθώς η επιδημία εξαπλώνεται σε πολλές χώρες με γοργό ρυθμό. Προχθές ανακοινώθηκε ότι τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν το 1.000.000, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό συνεχίζει να καλπάζει στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ο ιός έχει σκοτώσει παγκοσμίως πάνω από 60.000 ανθρώπους, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων να καταγράφεται στην Ιταλία, μετά στην Ισπανία και έπειτα στις ΗΠΑ. Τα πρώτα 100.000 κρούσματα αναφέρθηκαν σε περίπου 55 ημέρες και τα πρώτα 500.000 σε 76 ημέρες. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε 1.000.000 μέσα στις τελευταίες οκτώ ημέρες.

Καθώς παρατηρούνται ήδη ελλείψεις και ασκείται μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας, χώρες όπως η Γερμανία και η Ρωσία αποθηκεύουν μάσκες και προστατευτικά ιατρικά υλικά – κάτι που σημαίνει πως περιορίζονται οι ε τουξαγωγέςς στα είδη αυτά. Η Τουρκία πήγε ένα βήμα πιο πέρα, διότι όχι μόνο απαγόρευσε τις εξαγωγές τέτοιων υλικών, αλλά κατέσχεσε και μάσκες που ήδη είχε πουλήσει στο εξωτερικό και έτσι πολλές μάσκες που είχαν προορισμό το Βέλγιο και την Ιταλία δεν έφτασαν ποτέ εκεί, σύμφωνα με καταγγελίες.

 

Ο μεγάλος ασθενής

Στις ΗΠΑ η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Πάνω από το 22% των συνολικών κρουσμάτων παγκοσμίως έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχουν η καθεμία καταγράψει το 11% των παγκόσμιων κρουσμάτων.

Σε αυτές τις δύο ευρωπαϊκές χώρες πάντως το χειρότερο φαίνεται να περνάει σιγά σιγά, καθώς οι αριθμοί νέων κρουσμάτων και θυμάτων μειώνονται καθημερινά, έστω και με αργούς ρυθμούς. Η κατάσταση παραμένει απελπιστική σε ΗΠΑ και Βρετανία. Η Ευρώπη συνολικά μετρά πάνω από τα μισά κρούσματα και άνω του 70% των θανάτων που συνδέονται με τον ιό. Το μεγαλύτερο κρεματόριο του Μιλάνου έκλεισε την Πέμπτη τις πόρτες του, μην μπορώντας να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό σορών που μεταφέρονται εκεί για αποτέφρωση.

 

«Νοσεί» και η οικονομία

με τη δημόσια υγεία, τεράστιο πλήγμα δέχεται σε όλες τις χώρες και η οικονομία, καθώς πολλές κυβερνήσεις παίρνουν επιθετικά μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναζητούν επιδόματα ανεργίας καθως η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις κλείνουν – προσωρινά ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της καραντίνας.

Στις ΗΠΑ, 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Συνολικά περισσότεροι από 10 εκατομμύρια πολίτες έμειναν άνεργοι στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κατάσταση είναι ανάλογη και σε άλλες χώρες. Στη Γαλλία περίπου 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι υπέβαλαν αιτήσεις για προσωρινά επιδόματα ανεργίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στην Ισπανία – μια χώρα όπου το ποσοστό της ανεργίας είναι ήδη 14% – 800.000 άτομα έχασαν τις δουλειές τους μέσα στον Μάρτιο. Στη Βρετανία το αντίστοιχο νούμερο ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.


5 April, 2020 - 07:21

Ποιος είπε ότι οι Ελληνες είναι απείθαρχοι, απρογραμμάτιστοι και «χύμα»; Κι αν το είπε, ποιος θα τολμήσει να το ξαναπεί μετά την περιπέτεια του κορωνοϊού;

Αν κάτι θετικό αναδύεται από τις στάχτες της πανδημίας που μας κατατρύχει είναι καταρχήν ότι αυτό που χρειάζονταν τελικά αυτός ο λαός ήταν απλώς κάποιος να του δώσει τη σωστή «γραμμή», ξεκάθαρα, με λογική βάση και με αρχή, μέση και τέλος. Και τότε ήταν και είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική, ακόμα και την πιο σκληρή. Το είχε αποδείξει στο (απώτερο) παρελθόν, το επαναλαμβάνει και τώρα. Αρκεί να ξέρει ότι αξίζει τον κόπο και προπαντός ότι αποδίδει. Και μάλιστα με έναν τόσο απίστευτα καλβινιστικό τρόπο, που μπορεί να κάνει το Βέλγιο και την Ολλανδία – χώρες με ανάλογο σε μέγεθος πληθυσμό – να κοκκινίζουν, κρίνοντας με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα από το μέτωπο της αντιμετώπισης του αόρατου εχθρού.

Προφανώς, λοιπόν, αυτό που κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση ήταν να εμπνεύσει, να πείσει, αν χρειαστεί να φοβίσει και στο τέλος να επιβάλλει και να εφαρμόσει ένα από τα πιο σκληρά πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού. Και μάλιστα σε τόσο πρόωρο χρόνο, που κυβερνήσεις άλλων χωρών δεν μπόρεσαν καν να συλλάβουν. Συνεπώς, ένα credit στον Πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του, υπουργούς, συμβούλους και όλους όσους, άμεσα ή έμμεσα, ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό και στην ενεργοποίηση της γραμμής άμυνας με τόση και τέτοια πειθαρχία.

Ενα ακόμα credit όμως κι ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερο σε όλους εκείνους που αποτελούν τον λεγόμενο «κρατικό μηχανισμό», που ήταν τόσο αποκρουστικός μέχρι χθες, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε – όταν χρειάσθηκε – τόσο αποτελεσματικός. Καταρχήν, αποδείχθηκε ότι υπάρχει, ότι λειτουργεί κι ότι όλα του τα «μέλη» είναι στη σωστή θέση τη σωστή ώρα. Από τον διευθυντή κλινικής, σε οποιαδήποτε μονάδα σε όλη την επικράτεια, έως τον πρωτοδιόριστο  οδηγό ασθενοφόρου που κάνει περισυλλογές. Κι από τον προγραμματιστή που στήνει τις ενημερωτικές εφαρμογές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής έως το πλήρωμα του περιπολικού που θα επέμβει, όπου κι όποτε χρειαστεί, σε άμεσο χρόνο.

Κι όλα αυτά, σημειώστε, την ώρα που ένα δεύτερο μεγάλο μέτωπο ήταν ορθάνοικτο μέχρι προχθές, σχεδόν παράλληλα, στον Εβρο. Το οποίο έκλεισε με έναν απίστευτα αποτελεσματικό τρόπο. Τελικώς, αυτή η περιπέτεια δεν θα αφήσει μόνο στάχτες πίσω της. Μπορεί να είναι τελικά και η επανεκκίνηση που ψάχναμε.


5 April, 2020 - 07:18

H UEFA έκανε τελικά δυο τηλεδιασκέψεις για τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις – στο κέντρο των συζητήσεων ήταν μάλιστα όχι το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ, αλλά τα εθνικά πρωταθλήματα. Γιατί αυτή η συνεχής συζήτηση για το πώς θα ολοκληρωθούν; Γιατί είναι διοργανώσεις που ενδιαφέρουν πολύ τον κόσμο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντιθέτως αναβλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Χρειάστηκαν όλες κι όλες δυο μέρες προβληματισμού κι ένα τηλεφώνημα ανάμεσα στον πρόεδρο της ΔΟΕ και στον ιάπωνα πρωθυπουργό: οι ίδιοι άνθρωποι που στις 22 Μαρτίου μας έλεγαν ότι δεν χρειάζονται βιασύνες, στις 24 Μαρτίου μας είπαν ότι οι Αγώνες θα γίνουν το 2021. Μάλιστα στην αρχική ανακοίνωση δεν υπάρχει ούτε καν η νέα ημερομηνία διεξαγωγής.

 

Συσκέψεις

Γιατί το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη άλλαξε χρονιά διεξαγωγής χωρίς συσκέψεις έστω για την τιμή των όπλων; Γιατί η ΔΟΕ, καιρό τώρα, κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τους μεγάλους αυτούς Αγώνες κι όταν κατάλαβε ότι μπορεί πάλι να αρχίσουν αρνητικές συζητήσεις για τη διεξαγωγή τους έδωσε το πράσινο φως της αναβολής χωρίς δεύτερη σκέψη. Η ΔΟΕ με δυσκολία βρίσκει πια πόλεις με διάθεση να οργανώσουν τους πανάκριβους Αγώνες της – το τελευταίο που θα ήθελε είναι μια διοργάνωση κουτσουρεμένη, εμπορικά αποτυχημένη και αθλητικά λειψή: κάτι τέτοιο θα μείωνε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση των Αγώνων, πράγμα ό,τι χειρότερο. Ομως ο πραγματικός λόγος που η αναβολή αποφασίστηκε σε χρόνο ρεκόρ και με διαδικασίες εξπρές, είναι γιατί όσοι την απόφαση την πήραν γνωρίζουν πως δεν θα υπήρχε καμία απολύτως αντίδραση για αυτή: ούτε χαρές, αλλά ούτε και κλάματα. Κι έτσι έγινε: σε όλη τη γη δεν καταγράφτηκε πουθενά μια συγκινητική δήλωση αθλητή ή ένα γλυκό παράπονο φιλάθλου για την αναβολή τους. Οι αθλητές δήλωσαν ανακουφισμένοι και οι φίλοι του αθλητισμού ούτε που το συζήτησαν. Κανείς δεν ρώτησε ούτε καν πότε θα γίνουν – ενώ για τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και τις άλλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις όλοι ρωτάνε τι θα συμβεί και πότε θα ολοκληρωθούν.

 

Ωραία

«Είναι ένα μεγάλο πάρτι οι Ολυμπιακοί» θα πει κάποιος. Ωραία. Και οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις τι είναι; «Υπάρχει εμπορευματοποίηση» θα πει κάποιος άλλος, ενθυμούμενος μια λέξη της δεκαετίας του ’80, που από το 1990 και μετά χάθηκε οριστικά. Ωραία. Μήπως οι άλλες διοργανώσεις δεν βασίζονται σε έσοδα; «Προδόθηκε το πνεύμα τους», θα επισημάνει κάποιος τρίτος. Ωραία. Αλλά και κουραφέξαλα. Διότι το πνεύμα των Αγώνων για δεκαετίες ουδέποτε μας απασχόλησε. Τι πληρώνουν οι Αγώνες; Νομίζω πρώτα από όλα το καταραμένο ντόπινγκ. Ολοι ασχολούμαστε μαζί τους όταν γίνονται, όλοι χειροκροτάμε τις επιτυχίες των αθλητών μας, όλοι συγκινούμαστε όταν ακούμε τον Εθνικό Υμνο. Αλλά όλα αυτά συμβαίνουν τις μέρες των Αγώνων: πριν αυτοί ξεκινήσουν πολλοί τους αντιμετωπίζουμε σαν τη γιορτή των ντοπαρισμένων όλου του κόσμου. Πράγμα τρομερά άδικο.

 

Πίνακας

Το πρόβλημα με το καταραμένο ντόπινγκ δεν είναι μόνο ότι επέτρεψε σε διάφορους αγύρτες να παραχαράξουν την ιστορία του αθλητισμού: ακόμα μεγαλύτερη είναι η ζημιά που προκάλεσε στο μυαλό όσων τον αθλητισμό τον αγαπάνε και τον παρακολουθούν. Πριν από τρεις μέρες έριξα μια ματιά στον πίνακα των μεταλλίων που κάθε χώρα κέρδισε στο Παγκόσμιο του Λονδίνου το 2017. Αν κάτι μαρτυρά αυτός ο πίνακας είναι ότι γίνεται μια καλή και αποδοτική δουλειά στους ελέγχους: το αντιντόπινγκ αποδίδει. Πρώτοι στον πίνακα ήταν οι Αμερικάνοι, με 30 μετάλλια αλλά και με μεγάλες ήττες σε ανδρικές κούρσες παραδοσιακά δικές τους, όπως οι σκυταλοδρομίες, τα 200, τα 400 μέτρα, τα 110 μ. με εμπόδια. Πίσω τους δεν ήταν ούτε οι γίγαντες στη φαρμακοπαρασκευή Κινέζοι, ούτε οι Γερμανοί με τα κάποτε φοβερά εργαστήρια, ούτε καν οι οικοδεσπότες Βρετανοί που προετοίμαζαν τη διοργάνωση από το 2011, που την ανέλαβαν: δεύτεροι ήταν με 11 μετάλλια οι Κενυάτες, που στους μεγάλους δρόμους έχουν παράδοση. Τρίτοι ήταν με 6 μετάλλια οι Νοτιοαφρικανοί και τέταρτοι οι Γάλλοι, που ακολουθούν μια πολιτική σκληρών ελέγχων στο θέμα του ντόπινγκ. Ανάλογα σκληρές είναι πλέον και οι πιο πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου κι αυτό στον πίνακα φαίνεται. Οι κάποτε κραταιοί Γερμανοί πήραν ένα και μόνο χρυσό – με τον Βέτερ στο ακόντιο. Οι Ιταλοί πήραν ένα χάλκινο και τίποτα άλλο. Οι Ισπανοί κανένα απολύτως μετάλλιο. Το ότι

λειτουργεί το αντιντόπινγκ το καταλαβαίνεις από την κατάρρευση της Ρωσίας. Μετά το απίστευτο σκάνδαλο στο Σότσι και τον αποκλεισμό των αθλητών τους από τους Ολυμπιακούς του Ρίο, οι Ρώσοι δυσκολεύονται να συνέλθουν: έστειλαν είκοσι αθλητές στο Λονδίνο, που αγωνίστηκαν υπό την αιγίδα της Παγκόσμιος Ομοσπονδίας κι από αυτούς μόλις έξι ανέβηκαν στο βάθρο. Ολα αυτά δείχνουν ότι ο στίβος σιγά σιγά καθαρίζει – η κατασκευή «αθλητών – πειραματόζωων» μοιάζει να ανήκει στο παρελθόν: οι νέοι υπεράνθρωποι είναι χαρισματικοί και σπάνιοι άνθρωποι από παράξενες χώρες. Αλλά η προκατάληψή μας ακόμα παραμένει: είναι λογικό. Δεν κακίζω κανένα. Καταγράφω την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα λέει ότι η πρόοδος του αντιντόπινγκ δεν είναι κατανοητή από τον κόσμο. Τουλάχιστον όχι όσο θα έπρεπε.

 

Φινάλε

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι το Τρινιντάντ Τομπάγκο έχει «επιστήμονες φαρμακοτρίφτες», που ασχολούνται με το ντόπινγκ. Δεν βλέπω τίποτα το ύποπτο στα μετάλλια που κερδίζει η Κένυα. Το φινάλε του Γιουσέιν Μπολτ στο παγκόσμιο του Λονδίνου, στα μάτια μου τουλάχιστον, τον απάλλαξε από κάθε υποψία: ήταν απλά ένας χαρισματικός άνθρωπος, που στο τέλος λύγισε από τις υποχρεώσεις του πρωταθλητισμού. Κανείς δεν κερδίζει παγκόσμια πρωταθλήματα πίνοντας εμφιαλωμένο νερό, αλλά δεν σημαίνει πως και όλοι ντοπάρονται: οι πρωταγωνιστές του παγκόσμιου του Λονδίνου, της τελευταίας πραγματικά μεγάλης διοργάνωσης του στίβου, δείχνουν πως οι καιροί που νίκες εξασφάλιζε η σωστή χρήση της ερυθροποιητίνης πέρασαν. Στο Τόκιο θα βλέπαμε ωραία πράγματα – κρίμα που για να τα δούμε πρέπει να περιμένουμε πλέον κάτι πολύ περισσότερο από ένα χρόνο.

 

Πάρτι

Θα μου λείψουν οι μεγάλοι Αγώνες – ίσως περισσότερο από το Ευρωπαϊκό του ποδοσφαίρου που επίσης αναβλήθηκε. Στο ποδοσφαιρικό Euro του 2020 δεν θα υπάρχει η Εθνική μας όποτε κι αν γίνει. Στους Ολυμπιακούς θα ήταν η Στεφανίδη, η Κορακάκη, οι εθνικές του πόλο – σίγουρα θα τα κατάφερνε κι ο Πετρούνιας, ίσως και η Εθνική μπάσκετ του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Στενοχωρήθηκα για την αναβολή τους που πάντως καταλαβαίνω. Κι ελπίζω όταν το Τόκιο κάνει τους Αγώνες αυτοί να είναι οι ωραιότεροι και καλύτεροι όλων των εποχών. Να είναι ένα πραγματικό, υπέροχο, καταπληκτικό, αξέχαστο μεγάλο πάρτι κι ας μην αρέσει η έκφραση στους νοσταλγούς του Ντε Κουμπερτέν. Στα πάρτι τα περνάω υπέροχα. Με τις πανδημίες έχω πρόβλημα…