Επικαιρότητα


18 Δεκέμβριος, 2019 - 17:16
Συμπληρωματικός πίνακας περιοχών εφαρμογής προγράμματος δακοκτονίας κατά το ελαιοκομικό έτος 2018-2019.

20 Οκτώβριος, 2019 - 00:19

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τα μεσάνυχτα ότι έλαβε το αίτημα του Λονδίνου για νέα αναβολή του Brexit.

«Το αίτημα για αναβολή μόλις έφτασε. Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε», τόνισε με tweet του ο Τουσκ.

The extension request has just arrived. I will now start consulting EU leaders on how to react. #Brexit

— Donald Tusk (@eucopresident) October 19, 2019

Με την ανάρτηση αυτή του Ντόναλντ Τουσκ έληξε το προηγούμενο θρίλερ τουλάχιστον ως προς το σκέλος εάν ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα στείλει το αίτημα για νέα παράταση, όπως τον «διέταξε» το βρετανικό κοινοβούλιο ή όχι.

Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Τζόνσον υποστήριζε ότι δεν θα ζητήσει νέα παράταση για το Brexit, κορυφώνοντας την αγωνία και παίζοντας με τα νεύρα των Ευρωπαίων που ήδη έχουν κλονιστεί με αυτή την υπόθεση.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και την ώρα που ο Τουσκ δήλωνε ότι μίλησε με τον Τζόνσον και περιμένει την επιστολή, ο βρετανός πρωθυπουργός έστελνε επιστολές στους βουλευτές του δηλώνοντας ότι μια επιπλέον παράταση δεν έχει κανένα νόημα.

Δύο επιστολές από τον Τζόνσον;

Αν βέβαια αληθεύουν οι τελευταίες πληροφορίες ο Μπόρις Τζόνσον βρήκε τον εξής τρόπο για να ξεπεράσει το σκόπελο και να είναι και συνεπής ως προς την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου αλλά και ως προς τα λεγόμενα του: Έστειλε δύο αντιφατικές επιστολές τη μία ενυπόγραφη και την άλλη ανυπόγραφη.

Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έστειλε ανυπόγραφη την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέα αναβολή του Brexit, όπως ανέφερε μια κυβερνητική πηγή της Ντάουνιγκ Στριτ και οι Sunday Times, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή και τους Times, ο Τζόνσον έστειλε επίσης δεύτερη επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την νέα παράταση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε τρία έγγραφα: Ένα αντίγραφο του νόμου Μπεν, ο οποίος τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit εάν δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία, ένα σημείωμα που αναφέρει ότι ο Τζόνσον εξαναγκάστηκε να στείλει την επιστολή και ένα ακόμη στο οποίο τονίζει ότι δεν θέλει καμία παράταση, τόνισε μια κυβερνητική πηγή και οι Sunday Times.

Τα επόμενα βήματα

Ωστόσο, αφού οι Βρυξέλλες έλαβαν το αίτημα για παράταση εντός του χρονικού περιθωρίου (που έληγε στις 11 μ.μ. ώρα Λονδίνου, 1 π.μ. ώρα Ελλάδας) είναι υποχρεωμένες να το μελετήσουν και να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Όπως εξηγούσαν αναλυτές, παρά την οργή των Ευρωπαίων και την ψυχολογική κούρασή τους εάν ο Τζόνσον ζητήσει την παράταση –κάτι που έμοιαζε πολύ πιθανό αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία του σήμερα– είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να την αρνηθούν οι 27 χώρες μέλη, έστω και αν κάποιες το κάνουν με μισή καρδιά.

«Δεν τους βλέπω να αρνούνται» είπε ο Άναντ Μένον, καθηγητής πολιτικών επιστημών και ευρωπαϊκών σπουδών και διευθυντής του «Ηνωμένου Βασιλείου σε μια Μεταβαλλόμενη Ευρώπη» (UK in a Changing Europe).

«Δεν θέλουν μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία και σίγουρα δεν θέλουν να κατηγορηθούν γι αυτό», πρόσθεσε ο καθηγητής, που είναι ειδικός σε θέματα Brexit, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Προς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Όπως είπε ο Τουσκ οι διαβουλεύσεις για το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη στο αίτημα του Λονδίνου για νέα παράταση στο Brexit θα ξεκινήσουν αμέσως.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει μερικές ημέρες, εξήγησε νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εάν ζητηθεί από τους «27» να συμφωνήσουν σε μια νέα διορία, πιθανότατα αυτό θα γίνει σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, ενδεχομένως το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται ότι οι πρεσβευτές των χωρών πρόκειται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες το πρωί της Κυριακής.

Δεν θα είναι περίπατος για τη Βρετανία

Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις έκαναν ήδη από τις πρώτες ώρες την εμφάνισή τους, προεξοφλώντας όχι μια αρνητική απάντηση, αλλά σίγουρα και άλλες δύσκολες ώρες για τη Βρετανία και τον Μπόρις Τζόνσον.

Ενδεικτική η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που άσκησε πιέσεις στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ζητώντας του να ξεκαθαρίσει τη στάση του για το Brexit, μετά την ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων που τον αναγκάζει να ζητήσει την αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο πρόεδρος είχε συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό και εξέφρασε την άποψή του όσον αφορά την αναγκαιότητα μιας γρήγορης αποσαφήνισης», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μακρόν είπε ότι «μια καθυστέρηση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Τώρα ήρθε η στιγμή της αλήθειας», δήλωσε από την πλευρά της η Ναταλί Λουαζό, ευρωβουλευτής του LREM, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει 36 τρόπους για να αποχωρήσει από την ΕΕ: είτε θα το κάνει με συμφωνία –εκείνην που διαπραγματεύτηκε με τον Μισέλ Μπαρνιέ– είτε χωρίς. Είτε οι Βρετανοί θα πουν τελικά ότι αυτή η αποχώρηση είναι παράλογη και θα θέσουν τη συμφωνία ή την παραμονή στην ΕΕ σε δημοψήφισμα», τόνισε.

«Όμως δεν μπορούμε να αγοράζουμε χρόνο για τον χρόνο (…) Θα πρέπει επίσης το βρετανικό κοινοβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του», πρόσθεσε, προτρέποντας τους Βρετανούς «να μας πουν ναι ή όχι (στη συμφωνία) και αν πουν όχι, να πουν τι σκοπεύουν να κάνουν», κατέληξε.

Υπάρχει και το ενδεχόμενο για «τεχνική παράταση»

Ένα ενδεχόμενο είναι να δοθεί από τους «27» μια «τεχνική παράταση» ενός μηνός (και όχι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου) ώστε να υπάρξει χρόνος τόσο για τη Βρετανία όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επικυρώσουν τη συμφωνία, όπως είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μια άλλη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή είπε ότι η διάρκεια της αναβολής και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν θα εξαρτηθούν από τον σκοπό για τον οποίο θα ζητηθεί η παράταση.

«Αν εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε τη συμφωνία αυτή, θα επιδιώξουμε μικρότερο χρονικό διάστημα. Όμως, αν μιλάμε για εκλογές ή για δεύτερο δημοψήφισμα, είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Σε αυτό το στάδιο, εξαρτάται από το τι θα συμβεί στη Βρετανία τις επόμενες ώρες», εξήγησε.

Πολλοί στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να δοθούν παρατάσεις μετά τα μέσα του 2020, καθώς η ΕΕ θα χρειαστεί τον υπόλοιπο χρόνο για να προετοιμάσει τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της και είναι αναγκαίο να γνωρίζει αν η Βρετανία θα συνεχίσει να συμβάλλει σε αυτόν.


20 Οκτώβριος, 2019 - 00:01

Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κεντρικό Λονδίνο ζητώντας να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit και πανηγύρισαν όταν έγινε γνωστό ότι η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ της αναβολής της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα από άλλες περιοχές της Βρετανίας για να παραστούν σε αυτήν τη συγκέντρωση, κάτω από τον καταγάλανο ουρανό. Πολλοί κρατούσαν ευρωπαϊκές σημαίες και πλακάτ με ευφυολογήματα-συνθήματα.

Tens of thousands of people are marching through central London to call for a "final say" vote on Boris Johnson's new #Brexit deal#PeoplesVoteMarchhttps://t.co/IkNEbfXRG9 pic.twitter.com/SejUJOIqTI

— BBC News (UK) (@BBCNews) October 19, 2019

Βρετανοί κατέκλυσαν την πρωτεύουσα

Το πλήθος κατέκλυσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας. Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά να ξεκινήσουν την πορεία από το Χάιντ Παρκ την ώρα που άλλοι είχαν ήδη φτάσει στο κοινοβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα Σάββατο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1982 και τον πόλεμο των Φόκλαντ.

«Είμαι θυμωμένος γιατί δεν εισακουόμαστε. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός θέλει να παραμείνουμε στην ΕΕ. Αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε φωνή», είπε η 56χρονη Χάνα Μπάρτον, παραγωγός μηλίτη από την κεντρική Αγγλία, που ήταν τυλιγμένη σε μια σημαία της ΕΕ. «Πρόκειται για μια εθνική καταστροφή εν αναμονή και θα καταστρέψει την οικονομία», πρόσθεσε.

"I've never seen so many White people in one place"…


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:57

Η Γιουβέντους νίκησε μετά κόπων και βασάνων, την Μπολόνια με σκορ 2-1 και διατηρήθηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, στο +4, με ένα ματς περισσότερο από την δεύτερη Ίντερ.

Οι «Μπιανκονέρι» προηγήθηκαν στο σκορ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο 19′, με τον Πορτογάλο να πετυχαίνει το τέταρτο τέρμα του στη φετινή Serie A.

H Μπολόνια, όμως δεν το έβαλε κάτω και ισοφάρισε  με τον Ντανίλο, επτά λεπτά αργότερα, δίνοντας ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες 1-1, με την ομάδα του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς να στέκεται άριστα στον αγωνιστικό χώρο.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα και προηγήθηκαν εκ νέου 2-1 με γκολ του αναγεννημένου φέτος Μίραλεμ Πιάνιτς. Οι «μπιανκονέρι» έχασαν ακόμα δύο ευκαιρίες με τους Κεντίρα και Ιγκουαΐν, αλλά δεν διεύρυναν το προβάδισμά τους.

Έτσι το ματς έγινε ροντέο στο τέλος, με την Μπολόνια να ζητάει πέναλτι στις καθυστερήσεις και στο επόμενο λεπτό να γίνεται η φάση της αγωνιστικής. Ο Σανταντέρ από εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και μετά από νέο γέμισμα, είδε τον Μπουφόν να εκτοξεύεται στο «παραθυράκι» του, διώχνοντας σωτήρια σε κόρνερ.

Το σφύριγμα της λήξης έφερε ανακούφιση στον Μαουρίτσιο Σάρι, ενώ σίγουρα οι φιλοξενούμενοι άξιζαν κάτι παραπάνω.


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:51

Μεγάλωσε με τα όπλα, τη “μυρωδιά” του πολέμου, το αίμα, τα δάκρυα.Έζησε εφιαλτικές καταστάσεις από την παιδική του ηλικία. Ήταν μαχητής και πάντα υπερήφανος. Και όπως λέει, «oι Κούρδοι έχουν τη δύναμη μέσα τους». Ο λόγος για τον 42χρονο σήμερα Κεντέρ Περόντ, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή Qandil (Καντίλ), γνωστή και ως βάση των Κούρδων ανταρτών.

Ο ίδιος έζησε τον πόλεμο από μικρή ηλικία, ενώ στα 22 του χρόνια έφτασε στο νησί μας, όπου και ενσωματώθηκε στην τοπική κοινωνία.

Θυμάται τα τανκς, τα αεροπλάνα και τις μάχες στα βουνά, τα οποία… θυμίζουν Κρήτη, «Σφακιά», όπως λέει. Πλέον νιώθει… Κρητικός καθώς διαμένει στη Μεγαλόνησο τα τελευταία 20 χρόνια.

Όμως η αγωνία του χτυπά “κόκκινο” για τα όσα βιώνουν συγγενείς, γνωστοί και φίλοι του στην ευρύτερη περιοχή του πολέμου, στη Βόρεια Συρία, από τα τουρκικά στρατεύματα.

Τα 10 αδέρφια του κινδυνεύουν

Τα δέκα αδέλφια του βρίσκονται εκεί… κάτω και κινδυνεύουν. Είναι πολεμιστές, όπως και όλο το σόι.

Η “Νέα Κρήτη” και η “ΚΡΗΤΗ TV” συνάντησαν τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Κούρδων Κρήτης κ. Κεντέρ Περόντ, ο οποίος εργάζεται στο Ηράκλειο.

Ο ίδιος εκφράζει την οδύνη του για τα όσα διαδραματίζονται στο πολεμικό μέτωπο στη Βόρεια Συρία από τα τουρκικά στρατεύματα, ενώ από τη δική του οπτική γωνία σχολιάζει τις κινήσεις της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων στο «βρόμικο», όπως λέει, παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή.

«Δε νομίζω ότι θα έχουν… αποτέλεσμα όσα γίνονται εκεί από την πλευρά της Τουρκίας. Το σχοινί κάποια στιγμή θα κοπεί», δηλώνει, και συνεχίζει λέγοντας ότι «στη Μέση Ανατολή ο Ερντογάν θέλει να κάνει τον σουλτάνο. Αυτό που επιδιώκει είναι η… τουρκοποίηση τού εκεί κόσμου αλλά και της Ευρώπης».

Συγγενείς του Κεντέρ βρίσκονται στον πόλεμο και τον ενημερώνουν διαρκώς.

«Δεν είναι τα πράγματα όπως φαίνονται. Ό,τι συνέβη το 2014, 2015 και 2016 με το ISIS, αυτό συμβαίνει και σήμερα. Είναι ο ίδιος πόλεμος και οι ίδιοι… άνθρωποι, απλά έχουν βγάλει τη… μάσκα. Διότι πιστεύω ότι πίσω από την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή βρίσκεται η Τουρκία», δηλώνει, μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουν στρατό γύρω από τα χωριά μας και θέλουν να… μπουν μέσα».

Αναφορικά με τη στάση της Συρίας και της Ρωσίας, ο κ. Κεντέρ εκφράζει την προσωπική του θέση, ότι δηλαδή «θα συνεργάζονταν με τον διάολο για να γλιτώσουν τα χειρότερα – τη γενοκτονία των Κούρδων».

«Οι Κούρδοι έχουν δύναμη μέσα τους»

Για τη στάση της Αμερικής, ο κ. Κεντέρ επικαλέστηκε τα λόγια του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, ότι δηλαδή «όποιος σκεπάζεται με την Αμερική θα είναι πάντα… “κρυωμένος”, μετά και το… άδειασμα, όπως περιέγραψε, της Αμερικής απέναντι στους συμμάχους.

Όσο για τον Ερντογάν, σχολίασε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος έχει πάρει… αέρα, ο οποίος θα… ξεφουσκώσει». «Θέλει να μας… απασχολήσει. Στην ουσία όμως κινδυνεύει ο ίδιος. Κινδυνεύει από παντού. Οι Κούρδοι έχουν δύναμη μέσα τους», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Ο Κεντέρ Περόντ εξέφρασε την πικρία του λέγοντας ότι οι Κούρδοι μέχρι σήμερα δεν έχουν συναντήσει στρατό να πολεμήσει δίπλα τους.

«Είμαστε μόνοι μας», σχολίασε, με τον ίδιο να ζητά τη συμπαράσταση του κόσμου, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη δύναμη ψυχής των Κούρδων γυναικών που βρίσκονται στον πόλεμο, δίνοντας τη δική τους μάχη.

Και επειδή «η ελπίδα σβήνει πάντα τελευταία», ο κ. Κεντέρ εκφράζει την ελπίδα του για τη δημιουργία κουρδικού κράτους τις επόμενες δεκαετίες.

 

 


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:50

Τις πιθανές επιπτώσεις του «φρένου» που έβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και τις εξελίξεις που αυτό πυροδότησε στη γειτονική χώρα, σχολιάζει o επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Αρμακόλας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του One Channel.

«Ανησυχώ όχι μόνο για την Βόρεια Μακεδονία αλλά για την όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων αλλά και τα ευρύτερα Βαλκάνια, τα οποία περιλαμβάνουν και την Ελλάδα» σημειώνει ο καθηγητής και αναφέρεται στην στάση της ΕΕ και συγκεκριμένα της Γαλλίας.

«Ήταν ιστορικό λάθος της ΕΕ […] Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την αξιοπιστία της ΕΕ, η οποία καταρρέει στην περιοχή. Έμμεσα η Γαλλία αμφισβητεί την στρατηγική της ΕΕ για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια» τονίζει.

Φόβοι για αποσταθεροποίηση

«Είναι υποκριτική στάση από την πλευρά της Γαλλίας και επικίνδυνη. Κι αυτό γιατί μπορεί να έχει ως συνέπεια την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Αυτό μπορεί να μην ενδιαφέρει το Παρίσι ή άλλες δυτικές πρωτεύουσες αλλά ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα, την Βουλγαρία, και όλες τις χώρες που είναι δίπλα στα Βαλκάνια και έχουν άμεσο συμφέρον από την σταθεροποίηση της περιοχής και την ένταξή της στην ΕΕ σταδιακά» συμπληρώνει σχετικά.

Για τις εσωτερικές εξελίξεις και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Βόρεια Μακεδονία επισημαίνει πως «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία μεταξύ του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης. Ωστόσο απομένει να δούμε τι θα γίνει τους επόμενους δύο-τρεις μήνες μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Θα είναι πολύ οι αμφίρροπες εκλογές».

Σχετικά με την βιωσιμότητα της συμφωνίας των Πρεσπών σε περίπτωση νίκης του εθνικιστικού κόμματος VMRO, υπογραμμίζει πως «η πρώην αντιπολίτευση δεν μπορεί να καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών εφόσον γίνει κυβέρνηση. Μπορεί όμως να σαμποτάρει την εφαρμογή της. Αυτό δεν αποκλείεται καθόλου. Ενδέχεται να υλοποιήσει κάποιες από τις προβλέψεις της συμφωνίας χωρίς ιδιαίτερη ζέση, όμως θα παραμερίζει κάποιες άλλες».

«Ο πρωθυπουργός Ζάεφ ξεκίνησε ριζικές αλλαγές για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλαγές οι οποίες με βάσει την συμφωνία, θα πρέπει να υλοποιηθούν όταν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας. Από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στον αέρα, τίθεται υπό αμφισβήτηση συνολικά η υλοποίηση, μια και πολλές από τις προβλέψεις συνδέονται με το άνοιγμα και το κλείσιμο των ενταξιακών κεφαλαίων» επισημαίνει ο κ. Αρμακόλας.

Πηγή: Onetv.gr


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:45

Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε 2-1 του ΟΦΗ και διατηρήθηκε στο «ρετιρέ» της βαθμολογίας, έπειτα από επτά αγωνιστικές.

Εκείνος που άνοιξε το δρόμο προς τη νίκη των Πειραιωτών, ήταν ο Αλγερινός φορ των Πειραιωτών, Χιλάλ Σουντανί, ο οποίος δείχνει να «αρπάζει» τις ευκαιρίες που του δίνει ο Πέδρο Μαρτίνς.

Μετά την νίκη των «ερυθρόλευκων», ο 31χρονος μίλησε στα κανάλια novasports για την αναμέτρηση με τους Κρητικούς, αλλά και για τα συναισθήματα του να σκοράρεις μπροστά στους φιλάθλους της ομάδας σου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Είμαι χαρούμενος όταν βοηθάω να σκοράρει η ομάδα και εκείνη να κερδίζει. Το σημαντικό είναι να επαναφέρουμε την ομάδα στην κατάκτηση του πρωτάθληματος. Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου που με τροφοδότησαν, χάρη σε αυτούς πέτυχα τα δύο γκολ και σημασία έχει η ομαδική προσπάθεια».

Για την τάση του να σκοράρει εντός έδρας: «Είναι υπέροχο να παίζεις μπροστά σε αυτούς τους φιλάθλους, ξέρεις πάντα ότι όταν σκοράρεις θα σε υποστηρίξουν. Είναι υπέροχο το συναίσθημα και για αυτό θέλω να σκοράρω όταν παίζω σε αυτό γήπεδο».

Για τα εντυπωσιακά του γκολ με κεφαλιά και δυνατό σουτ: «Η ποικιλία οφείλεται στη συνεργασία μου με τους συμπαίκτες, έχει να κάνει με τη συνολική δράση μας, σημασία όμως δεν έχει το αν βάζω γκολ με το κεφάλι ή το πόδι, αλλά να κερδίζει η ομάδα τους τρεις βαθμούς».

Για την εμφάνιση απέναντι στον ΟΦΗ και τη συνέχεια: «Δεν νομίζω ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι λιγότερο από το να κερδίσουμε. Συγχαίρω τους παίκτες μου που κερδίσαμε μια τόσο καλή ομάδα όπως ο ΟΦΗ, πολλά συγχαρητήρια και σε αυτόν.

Δεν ήταν το καλύτερο παιχνίδι μας αλλά τέτοιες νίκες μας δίνουν αυτοπεποίθηση ενόψει της συνέχειας και ήταν ότι καλύτερο πριν από τους αγώνες που έρχονται με Μπάγερν και ΑΕΚ».

Για τον αριθμό «2» στην φανέλα του: «Στα 16 μου δεν ήμουν ακόμα επαγγελματίας. Όταν έπαιξα πρώτη φορά δεν υπήρχε άλλο νούμερο εκτός από το 2. Έτσι το πήρα, πήγα πολύ καλά σε εκείνο το ματς, σκόραρα και αποφάσισα να το κρατήσω. Συμβολίζει επίσης και τον αριθμό που φέρει η πόλη μου στις πινακίδες».


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:40

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά τις υποχρεώσεις του για την Volleyleague Γυναικών, με τα κορίτσια του Μπράνκο Κοβάσεβιτς να μην συναντούν ιδιαίτερη αντίσταση από τον Πορφύρα, επικρατώντας με 3-0 σετ.

Οι νταμπλούχες Ελλάδας πέρασαν νικηφόρα από το Σαλπέας, επικρατώντας με 3-0 σετ (25-15, 25-11, 25-12) με εξαιρετική απόδοση σε άμυνα και μπλοκ, πραγματοποιώντας ιδανικό ξεκίνημα στη διοργάνωση.

Οι δυο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες και στην ευρωπαϊκή τους πρεμιέρα, για την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στην αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Ρέντη «Μ. Μερκούρη», με τις «ερυθρόλευκες» να είναι τυπικά φιλοξενούμενες

Οι παίκτριες του Μπράνκο Κοβάτσεβιτς, προηγήθηκαν με 6-5 στο πρώτο σετ, με τις δυο ομάδες να συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό και να συμβαδίζουν στο σκορ. Ένα «ερυθρόλευκο» σερί 4-0, διαμόρφωσε το 11-9 και το συν δυο του Ολυμπιακού, στο πρώτο σετ, το οποίο όσο κυλούσε, οι νταμπλούχες Ελλάδας, έβρισκαν ρυθμό, φτάνοντας στο 18-13. Το σετ ολοκληρώθηκε με 25-15 και το 1-0 στον αγώνα για τον Ολυμπιακό.

Το δεύτερο σετ ήταν παράσταση για ένα ρόλο για τον Ολυμπιακό, που μετά το 3-2 των πρώτων φάσεων, έφτασε στο 22-9 και στο 25-11, για το 2-0 στον αγώνα.

Το τρίτο σετ ξεκίνησε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και τις Πειραιώτισσες, να έχουν πατημένο το πόδι στο γκάζι, τρέχοντας ένα σερί 5-0. Η ανωτερότητα τους ήταν αδιαμφισβήτητη και το 25-12 ήρθε φυσιολογικά, για το 3-0 στον αγώνα.

Τα σετ: 0-3 σε 1:02, 15-25 (21′), 11-25 (20′), 12-25 (21′)

Πορφύρας (Πανδής): Τζιοβάνι 2 (2/20 επ.), Θαλασσινού 4 (2/12 επ., 2 μπλοκ, 27% υπ., 18% αρ.), Γκεγκενμπάχερ, Φωτεινού 3 (1/5 επ., 2 μπλοκ), Μεταξά 2 (2/10 επ.), Σαμπάτη -λ (33% υπ., 25% αρ.) / Μπουτσελάκου -λ, Γκούρα, Ράπτη, Καλοσακά, Σταματίου, Ποντικάκη.

Ολυμπιακός (Μπράνκο Κοβάτσεβιτς): Ζιβογίνοβιτς 14 (6/16 επ., 4 μπλοκ, 4 άσσοι, 44% υπ., 33% αρ.), Χουντ 11 (9/18 επ., 2 μπλοκ, 65% υπ., 40% αρ.), Λαμπρούση 9 (4/9 επ., 3 μπλοκ, 2 άσσοι), Χριστοδούλου 4 (2/3 επ., 1 μπλοκ, 1 άσσος), Χίπε 11 (11/29 επ.), Ζακχαίου 10 (4/7 επ., 4 μπλοκ, 2 άσσοι), Κονόμη -λ (75% υπ., 75% αρ.) / Κακουράτου -λ, Κωνσταντινίδου 1 (1 μπλοκ), Καλανταρίδου, Ξανθοπούλου, Τοτσίδου.


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:36

Εκεχειρία μεν στη Συρία, αλλά όχι σε ότι αφορά και τα λεκτικά πυρά, με τον Τούρκο πρόεδρο να ξεφεύγει και να εξαπολύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης άνευ προηγουμένου. Σε μια μόνο ομιλία του ο Ερντογάν κατάφερε να ενεργοποιήσει όλα σχεδόν τα ανοικτά μέτωπα της Τουρκίας.

Για τους Κούρδους είπε ότι θα «συντρίψει τα κεφάλια τους» εάν δεν φύγουν στο διάστημα των 120 ωρών από τη ζώνη ασφαλείας. Μάλιστα τους απείλησε ότι «όπως προηγουμένως έμαθαν τί εστί τουρκικό έθνος στην Κύπρο» έτσι θα το μάθουν και αυτοί, ξύνοντας την ανοιχτή πληγή της Κύπρου, με πολλούς να εκφράζουν φόβους ότι η φόρα που πήρε ο Ερντογάν ίσως να έχει επιπτώσεις και στις ελληνοτουρκικές και στις τουρκοκυπριακές σχέσεις.

Από τα πυρά του Ερντογάν δεν γλίτωσε ούτε η Ευρώπη, για την οποία, αντιδρώντας στην απόφασή της για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, είπε: «Αυτοί που σήμερα μας δίνουν μαθήματα δικαιωμάτων, δικαίου και ελευθερίας σχεδόν όλοι στο παρελθόν έχουν την κηλίδα της σφαγής ή της κατοχής ή της αποικιοκρατίας».

Την ίδια στιγμή οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), όπου κυριαρχούν οι κούρδοι μαχητές, κατηγορούν την Άγκυρα ότι δεν εξαπολύει εναντίον τους μόνο λεκτικά άλλα και πραγματικά πυρά, υπονομεύοντας τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία και εμποδίζοντας την αποχώρηση των μαχητών των FDS από την πόλη Ρας αλ Άιν. Βεβαίως η Άγκυρα διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η τοποθέτηση του επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, σε ότι αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ. «Θέλουμε οι Αμερικανοί να έχουν έναν ρόλο στη Συρία, ώστε να μην μονοπωλούν οι Ρώσοι και άλλοι το έδαφος», είπε.

Από πλευράς του ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με ρώσους αξιωματούχους με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, στη συνάντηση του οποίου με τον Ερντογάν την Τρίτη, είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, συζήτησε τις εξελίξεις στη Συρία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, που επικαλείται ως πηγή του το Κρεμλίνο, επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η διαδικασία πολιτικής διευθέτησης του συριακού.

«Θα συντρίψουμε κεφάλια όπως κάναμε στην Κύπρο»

«Όπως προηγουμένως έμαθαν τί εστί τουρκικό έθνος στην Κύπρο, στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, στην επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, στο Άφριν, θα το μάθουν ξανά», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι μόλις τελειώσει το χρονοδιάγραμμα των 120 ωρών, στην περίπτωση που δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι μαχητές (YPG) οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν. Ανέφερε ακόμη ότι το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Σότσι.

Σε ομιλία του στην Καισαρεία ανέφερε ότι αν δεν τηρηθεί η συμφωνία «μόλις τελειώσουν οι 120 ώρες θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, θα συντρίψουμε τα κεφάλια των τρομοκρατών και θα συνεχίσουμε».

Την Τρίτη στη Ρωσία ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Ό,τι χρειάζεται το κάνουμε, Αν χρειάζονται διαπραγματεύσεις, συνομιλίες , τις κάνουμε. Αν χρειαστεί στρατιωτική επιχείρηση, να χτυπήσει, και αυτό το κάνουμε».
Για την συνάντησή του με τον Ρώσο ομολογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «την Τρίτη πρώτα ο Αλλάχ θα είμαι στην Ρωσία, στο Σότσι. Και εκεί θα συζητήσουμε αυτά με τον κ. Πούτιν. Και μετά που θα συναντηθούμε και με αυτούς πρώτα ο Αλλάχ θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο τον δρόμο μας».

«Αδελφοί μου, είναι φανερό ότι ένα μέρος της επιχείρησής μας είναι υπό το καθεστώς (Άσαντ) το οποίο προστατεύει η Ρωσία. Γι αυτό θα συζητήσουμε με τον κ. Πούτιν την Τρίτη αυτό το θέμα. Γιατί πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Το ίδιο ισχύει και για εκεί. Και πάλι αν γίνει, έγινε. Αν δεν γίνει θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια», ανέφερε.

Πυρά κατά της ΕΕ

«Αυτοί που σήμερα μας δίνουν μαθήματα δικαιωμάτων, δικαίου και ελευθερίας σχεδόν όλοι στο παρελθόν έχουν την κηλίδα της σφαγής ή της κατοχής ή της αποικιοκρατίας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του στην 3η Σύνοδο των Θρησκευτικών Ηγετών των Χωρών της Αφρικής.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην ΕΕ για το εμπάργκο όπλων λέγοντας πως «εκείνοι που επέβαλαν εμπάργκο όπλων σε μας εξαιτίας της επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης εξόπλισαν το αιματοβαμμένο χέρι των δολοφόνων της γενοκτονίας της Ρουάντα».

«Ο ‘’λευκός’’ άνθρωπος δεν αλλάζει»

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ακόμη και σήμερα ισχύει αυτό που πριν 100 χρόνια είχε παραδεχτεί ο Ουίλιαμ Τζώρτσιλ ότι «μια σταγόνα πετρέλαιο είναι πιο σημαντική από μια σταγόνα αίμα».

Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο, ακόμη κι αν περάσουν 100 χρόνια δεν αλλάζει η αντίληψη του λευκού ανθρώπου απέναντι στην Αφρική και την Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι «ενώ η δύση ισχυρίζεται ότι τελείωσε η αποικιοκρατία βρίσκουν νέους τρόπους και τη συνεχίζουν».

 

«Ξεκινήσαμε τις επιχειρήσεις κατά του ISIS» λένε οι Κούρδοι

Ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, ανακοίνωσε την επανάληψη των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία σε συνεργασία με τον συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον.

«Ξαναρχίσαμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των πυρήνων του ΙΚ στην Ντέιρ Έζορ, οι δυνάμεις μας εργάζονται μαζί με εκείνες του συνασπισμού», είπε ο Μαζλούμ Άμπντι, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με το Γαλλικό Πρακτορείο, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τις FDS μιας διακοπής των επιχειρήσεων αυτών.

 

Η Τουρκία υπονομεύει την συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Ο Άμπντι κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, εμποδίζοντας την αποχώρηση των μαχητών των FDS από την πόλη Ρας αλ-Άιν.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη και την οποία διαπραγματεύθηκε η Ουάσινγκτον, «περιλαμβάνει ένα ουσιώδες σημείο που ορίζει το άνοιγμα ενός διαδρόμου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο επικεφαλής των FDS στο AFP.

Όμως οι «Τούρκοι εμποδίζουν την αποχώρηση από τον τομέα της Ρας αλ-Άιν, εμποδίζουν την έξοδο των δυνάμεών μας, των τραυματιών και των αμάχων».

Ο Άμπντι επαναβεβαίωσε επίσης τη σημασία της διατήρησης μιας παρουσίας των ΗΠΑ για την ισορροπία των δυνάμεων στη χώρα αυτή.

«Θέλουμε οι Αμερικανοί να έχουν έναν ρόλο στη Συρία, ώστε να μην μονοπωλούν οι Ρώσοι και άλλοι το έδαφος», είπε.

«Είναι προς το συμφέρον μας οι αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν εδώ για την ισορροπία στη Συρία», συμπλήρωσε.

Διαψεύδει η Τουρκία

Η Τουρκία διέψευσε ότι εμπόδισε την αποχώρηση των κουρδικών συριακών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία, όπως ανέφερε νωρίτερα ένας διοικητής των Κούρδων.

Οι κουρδικές δυνάμεις «διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για να σαμποτάρουν την αμερικανοτουρκική συμφωνία» που προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μέχρι την Τρίτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

 

Επαφές Άσαντ με ρώσους αξιωματούχους

Αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων συζήτησε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό χθες Παρασκευή την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Τι κρύβει η επόμενη μέρα της συμφωνίας Πενς και Ερντογάν

«Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση ‘επί του πεδίου’ στη Συρία υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

«Καταγράφηκε η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και τη διασφάλιση της ασφάλειας σε αυτές τις περιοχές», αναφέρεται στο κείμενο.

 

 

 

Το χαρτί των ΗΠΑ παίζει η Άγκυρα

Η Τουρκία κάλεσε την Ουάσινγκτον να ασκήσει την επιρροή της στις κουρδικές δυνάμεις ώστε να αποσυρθούν «χωρίς επεισόδια» από τη βορειοανατολική Συρία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την οποία σταμάτησαν οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Εμείς τηρούμε αυτήν τη συμφωνία. Προβλέπει την αποχώρηση (των Κούρδων) μέσα σε διάστημα πέντε ημερών και ζητήσαμε από τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και τις διασυνδέσεις τους ώστε να διασφαλιστεί ότι (οι Κούρδοι μαχητές) θα φύγουν χωρίς επεισόδια», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκτός από την αποχώρηση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κουρδική πολιτοφυλακή) η συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ προβλέπει επίσης την εφαρμογή μιας «ζώνης ασφαλείας» πλάτους 32 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους. Το μήκος της ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να φτάσει εντέλει τα 450 χιλιόμετρα.

Οι Κούρδοι της Συρίας κατηγορούν την Τουρκία ότι παραβιάζει τη συμφωνία, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς, όμως ο Καλίν επέρριψε την ευθύνη για «όλα τα επεισόδια» στις YPG. «Οι στρατιωτικοί μας είναι σε επαφή με τους (Αμερικανούς) ομολόγους τους για να διασφαλίσουν ότι οι YPG θα αποχωρήσουν χωρίς μάχες», κατέληξε.

 


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:35

Με άριστα πέρασε την… εγχώρια πρόβα τζενεράλε ενόψει Μπάγερν Μονάχου ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι, σε ένα κατάμεστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», με αντίπαλο έναν φορμαρισμένο ΟΦΗ και μια κάκιστη διαιτησία απέναντί τους, επικράτησαν με 2-1 των Κρητικών για την Super League και πλέον ετοιμάζεται για την αναμέτρηση με τους Γερμανούς στο Champions League.

Μετά τη νίκη των Πειραιωτών, ο Γιώργος Μασούρας μίλησε στο One Channel και τον Νίκο Κώτση. «Στο τέλος της ημέρας, οι τρεις πόντοι είναι το σημαντικότερο. Εφόσον με μια εμφάνιση όχι τόσο πειστική για την απόδοση που πρέπει να έχει ο Ολυμπιακός στο γήπεδο του, καταφέραμε να πάρουμε τους τρεις πόντους, κρατάμε αυτό. Με την ηρεμία που μας δίνουν οι τρεις πόντοι, θα κοιτάμε να βελτιωνόμαστε. Έτσι είναι καλύτερα από το να υπήρχε μια απώλεια βαθμών σήμερα, βάσει και της απόδοσης του ΟΦΗ και μετά να ψάχνουμε τι έφταιξε στην αναμέτρηση» σημείωσε ο ερυθρόλευκος άσος.

Σχετικά με το παιχνίδι με την Μπάγερν Μονάχου, τόνισε πως «τα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι δύσκολα. Θα πρέπει να δώσει ο καθένας περισσότερο από το 100% των δυνατοτήτων για να είμαστε όπως πρέπει και να ευχαριστήσουμε τον κόσμο μας. Και αν μπορέσουμε να κερδίσουμε στην έδρα μας έναν μεγάλο αντίπαλο. Είναι κάτι που έχει ξανά κάνει στο παρελθόν ο Ολυμπιακός».

«Παρ’ όλα αυτά, τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, είναι ίσως πιο ελεύθερα από βαθμολογικού ενδιαφέροντος. Δεν υπάρχει η ίδια πίεση και το «πρέπει» του πρωταθλήματος. Ίσως παρουσιάσουμε καλύτερο πρόσωπο και στο τέλος έρθει πιο όμορφο ποδόσφαιρο και οι τρεις πόντοι» συμπλήρωσε ο Έλληνας επιθετικός μέσος.

Αναφορικά με την παρουσία του κόσμου, υπογράμμισε πως «ο κόσμος έχει καταλάβει ότι χρειαζόμαστε τη στήριξή του σε μία δύσκολη χρονιά με συνεχόμενα παιχνίδια. Ίσως του αρέσει και το ποδόσφαιρο που παίζαμε πέρυσι αλλά και φέτος. Εμείς θέλουμε να είμαστε πιο πειστικοί στον αγωνιστικό χώρο και να τελειώνουμε πιο γρήγορα τέτοια παιχνίδια. Είμαστε Ολυμπιακός και μέσα στην έδρα μας θέλουμε να ευχαριστούμε τον κόσμο μας που έρχεται στο γήπεδο σε οποιοδήποτε παιχνίδι όπως δεν τον έχουμε δει τα τελευταία χρόνια».

Πηγή: onetv.gr


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:30

Ο Παπαδόπουλος τίμησε την εξυγίανση στο Φαληρικό γήπεδο.

Για άλλη μια φορά.

Από τις χειρότερες διαιτησίες που έχουν περάσει στην εποχή της «εξυγίανσης».

Μέχρι την επόμενη που θα έρθει άμεσα, όπως έχουν συνηθίσει πια στον Ολυμπιακό.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:22

«Με χαρά διαπιστώνω ότι πολλαπλασιάζονται οι πρωτοβουλίες ιδρυμάτων και ιδιωτών στον τομέα του πολιτισμού και της ιστορικής μνήμης. Πριν από 20 μέρες είχαμε τα εγκαίνια του μουσείου σύγχρονης τέχνης στο Παγκράτι, που στεγάζει τη μοναδική συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή. Σήμερα είχαμε το άνοιγμα του σπιτιού των Patrick και Joan Leigh Fermor. Η κυβέρνησή μας θα είναι δίπλα σε κάθε τέτοια ενέργεια, γιατί πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό, φορέα μιας διπλής ανάπτυξης, οικονομικής όταν συνδυάζεται με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά και κοινωνικής, όταν διαμορφώνει καλλιεργημένους ανθρώπους, δηλαδή αληθινούς πολίτες».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε στην Καρδαμύλη, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη.

Όλοι οι Έλληνες χρωστάμε στον Πάτρικ Λι Φέρμορ

Μιλώντας για τον Patrick Leigh Fermor, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «όλοι οι Έλληνες χρωστάμε στον Πάτρικ Λη Φέρμορ, αλλά εγώ ως Κρητικός νιώθω διπλό το χρέος, γιατί ο «Πάντι», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και για δύο χρόνια ήταν ο Μιχάλης, υποτίθεται ο βοσκός των βουνών της Κρήτης, που υπήρξε και ο σύνδεσμος των συμμάχων με την αντίσταση στο νησί και βέβαια ο ενορχηστρωτής της μεγάλης και εμβληματικής επιχείρησης στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού, Χάϊνριχ Κράιπε».

Όπως προσέθεσε, «η εντυπωσιακή αυτή ενέργεια αναπτέρωσε τότε το ηθικό όλων των ελεύθερων συνειδήσεων στην Ελλάδα, αλλά και παντού στον κόσμο».

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο Patrick Leigh Fermor διάλεξε ως καταφύγιο, μετά από μία ταραχώδη και σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωή, να μείνει στην Καρδαμύλη, ίσως γιατί το τραχύ τοπίο της Μάνης να τού θύμιζε εκείνο της Κρήτης και τον χρόνο της δράσης για την ελευθερία, αλλά δυστυχώς δεν έγραψε ποτέ ο ίδιος την ιστορία αυτών των ετών που πέρασε στην Κρήτη».

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ ίσως ήρθε εδώ στην Καρδαμύλη, γιατί αγάπησε γνήσιες ελληνικές αξίες,

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο Πάτρικ Λη Φέρμορ ίσως ήρθε εδώ στην Καρδαμύλη, γιατί αγάπησε γνήσιες ελληνικές αξίες, την αυθεντική λαϊκότητα, την κουζουλάδα της Κρήτης, τη λιτή φιλοξενία της Μάνης, τόπων ακέραιων στην απλότητα, αλλά και στη σοφία τους».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «μας έδειξε πως ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής, τον οποίο και ο ίδιος ασπάστηκε, μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης μιας ολόκληρης χώρας, αρχίζοντας από το φυσικό περιβάλλον, περνώντας στην καθημερινότητα, στη διατροφή, κάνοντας στάση στον πολιτισμό και στον τουρισμό και φτάνοντας τελικά σε αυτό που λέμε ήπια βιώσιμη ανάπτυξη».

Συνάντηση με τον δήμαρχο Μάνης

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η επιθυμία του Patrick Leigh Fermor έγινε πραγματικότητα με τη φροντίδα των στελεχών του μουσείου Μπενάκη, την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρου Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία των παιδιών του Τζαννή Τζαννετάκη, που ήταν και ο επιβλέπων της εκτέλεσης της δωρεάς».

«Όλοι αυτοί», όπως συμπλήρωσε, «τιμούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μνήμη του και θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά και παράλληλα να τους διαβεβαιώσω ότι και εγώ και το αρμόδιο υπουργείο θα είμαστε δίπλα τους».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το δημαρχείο Δυτικής Μάνης, στην Καρδαμύλη, όπου τον υποδέχτηκαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον δήμαρχο δυτικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα, το δημοτικό συμβούλιο και κατοίκους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

 

 


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:19

Oύτε μια, ούτε δύο. Μετρημένες 21 φορές στην καριέρα του την τελευταία 10ετία. Σεσημασμένος.

Δύο γκολ το ίδιο βράδυ. «Doppietta» που λένε και οι Ισπανοί.

Τέχνη που εδώ στα μέρη μας, προφανώς την ξέρει καλύτερα από όλους.

Λογικό: Καριέρα με 160 γκολ, ο Χιλάλ Σουντανί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:15

Για το μέγεθος του Ολυμπιακού δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Για τις συνθήκες όμως που έχει επιτευχθεί είναι πολύ σημαντικό.

Από το περσινό ματς στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ έως το αποψινό στο Καραϊσκάκη με τον ΟΦΗ.

Τότε ο Ολυμπιακός έχανε στην Κρήτη με 1-0 σε ένα ματς που οδήγησε τον Μαρτίνς να τα αλλάξει όλα.

Με το αποψινό ματς κόντρα στον ΟΦΗ ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε μετά τον αγώνα στο Ηράκλειο, 30 ματς πρωταθλήματος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:15

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Χιλάλ Σουντανί έκαμψε την αντίσταση του μαχητικού ΟΦΗ και πήρε τη νίκη με 2-1 και έφτασε τους 19 βαθμούς στο φετινό πρωτάθλημα.

Ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, το οποίο ωστόσο οι Ερυθρόλευκοι διαχειρίστηκαν με υπομονή.

Οι πειραιώτες έδειξαν χαρακτήρα όταν ισοφάρισε ο ΟΦΗ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και πήραν τη νίκη με το δεύτερο γκολ του Αλγερινού στο ματς.

Μεγάλο μερίδιο στην αποψινή επιτυχία της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς έχει ο κόσμος του Ολυμπιακού, ο οποίος έδωσε για μια ακόμα φορά δυναμικό «παρών» στο Καραϊσκάκη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 


19 Οκτώβριος, 2019 - 23:06

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας οδηγήθηκε 50χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού.

Η σύλληψη του 50χρονου έγινε μετά από καταγγελία 19χρονης Κερκυραίας στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας.